Kawa to napój znany i ceniony przez miliony ludzi na całym świecie. Głównym jej składnikiem, odpowiedzialnym za większość działań, jest kofeina. Kontrowersje dotyczące wpływu spożycia kawy na ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca, astma oskrzelowa czy choroby sercowo - naczyniowe od dawna są w centrum zainteresowania badaczy.
„W Unii Europejskiej na jedną z odmian demencji cierpi około 7,3 mln osób. Z uwagi na wzrost średniej długości życia w ciągu następnych 20 lat najprawdopodobniej liczba ta się podwoi. Najczęstszą, bo występującą aż u 70 proc. chorych, przyczyną demencji jest choroba Alzheimera", informuje Komisja Europejska.
Czy wiesz, że toksyny to groźne trucizny, które niestety znajdują się w naszym najbliższym otoczeniu? Są wszędzie, w wodzie, glebie i żywności. Różne szkodliwe substancje chemiczne wnikają do naszego organizmu przez skórę, płuca, układ pokarmowy i po prostu nas trują. To niebezpieczne dla zdrowia a nawet życia, bo toksyny to trucizny, które po wchłonięciu do organizmu mogą zaburzać jego funkcjonowanie, a w skrajnych przypadkach prowadzić nawet do śmierci.
Nieszczęścia lubią chodzić parami. To powiedzenie okazuje się mieć także zastosowanie w przypadku demencji. Badania amerykańskich naukowców dowiodły, że jeśli jeden ze współmałżonków cierpi z powodu otępienia starczego, wystąpienie symptomów choroby u drugiego jest bardzo prawdopodobne.
Podwyższone ryzyko zachorowań na nieuleczalną chorobą Alzheimera nie wpływa destrukcyjnie na psychikę badanych osób, wręcz przeciwnie, radzą sobie oni bardzo dobrze z tą wiadomością. Tak wynika z najnowszych badań.
Dni otwarte dla osób z zaburzeniami pamięci, chorobą Alzheimera i otępieniami w Piotrkowie, Bełchatowie, Dubiu i Pajęcznie 18 - 19 sierpnia. W Polsce z powodu otępienia choruje blisko pół miliona ludzi.
Glutation to niewielkie białko wytwarzane naturalnie przez komórki naszego organizmu. O jego właściwościach piszą eksperci w tysiącach medycznych artykułów. Czas, by wszyscy dowiedzieli się, dlaczego glutation jest niezbędny dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia, oraz co zrobić, aby mieć go na wysokim poziomie.
Często słyszy się o chorobie Alzheimera, jednak nie każdy wie, jakie są jej przyczyny. Choroba Alzheimera to nic innego jak schorzenie polegające na zaniku tkanki mózgowej, gdzie głównym objawem jest zanik pamięci, trudności z mową czy rozdrażnienie. Choroba ta nie pozwala człowiekowi normalnie funkcjonować, często prowadząc do poważnej depresji.
U ludzi, którzy w średnim wieku stają się singlami, ryzyko rozwoju demencji jest dwukrotnie wyższe niż u tych, którzy pozostają w związkach, wynika z badań opublikowanych w British Medical Journal.
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że kawa nie tylko może chronić przed chorobą Alzheimera, ale także zmniejszyć efekty, jakie sprawił rozwój choroby.
Jak wynika z badań przeprowadzonych na Northwestern University (USA), osoby, które już znają jeden język obcy, znacznie łatwiej uczą się kolejnego niż pozostali. Poza tym, warto uczyć się obcej mowy, bo to dobra profilaktyka choroby Alzheimera.
„Praca po przejściu na emeryturę może powstrzymać rozwój demencji", informuje The Guardian. Badania wykazały, że u osób długo pozostających aktywnymi zawodowo rzadziej pojawia się i wolniej rozwija otępienie.
Orzechy ziemne, zwane też arachidowymi, to skarbnica kwasów oleinowych, obniżających poziom cholesterolu we krwi, tym samym zapobiegających miażdżycy i chorobom układu krwionośnego. Dzięki licznym składnikom odżywczym są szeroko polecane, powinny w jakiejś formie stanowić element zdrowej, zbilansowanej diety.
Badania wykazują, że na chorobę Alzheimera cierpi jedna na 20 osób po 65-tym roku życia oraz jedna na 5 osób po 85-tym roku życia. Choroba Alzheimera jest postępującą, neurodegeneracyjną chorobą, która prowadzi m. in. do zmian osobowości, zaburzeń pamięci, osłabienia możliwości intelektualnych. Choć u każdego pacjenta może przebiegać nieco inaczej, można wyróżnić kolejne fazy, według których zwykle choroba się rozwija, pisze doktor Carrie Hill na seniorlivingabout.com.
Najnowsze badania naukowców z University of South Florida dowodzą, że nagły spadek wagi w starszym wieku może być znakiem zagrożenia demencją.
Zakażenie bakterią H. Pylori może mieć związek z rozwojem choroby Parkinsona