Witamina E jest istotnym elementem naszej diety, ponieważ ma wpływ na wiele funkcji organizmu. Zwalcza wolne rodniki tlenowych, które mogą szkodzić integralności błon komórkowych i tym samym jest znana jako silny przeciwutleniacz. Odpowiednia ilość witaminy E to dobre samopoczucie, ochrona przed demencją i młody wygląd.
Według nowego badania starsi mężczyźni są 1,5 razy bardziej narażeni na łagodne zaburzenia poznawcze (mild cognitive impairment, MCI) niż kobiety.
Najnowsze badania opublikowane w "Archives of Neurology, w których wzięły udział osoby starsze, wykazały, że słabsze mięśnie czynią danego pacjenta bardziej podatnym na zachorowanie na chorobę Alzheimera w późniejszym etapie życia. Silniejsze jednostki mogą zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania.
Uczeni odkryli kolejny związek między problemami natury psychicznej a demencją. Okazuje się, że weterani, którzy cierpią na zespół stresu pourazowego, częściej doświadczają objawów otępienia w starszym wieku.
Co wspólnego mają szpinak, nasiona słonecznika i koktajl z mango lub jagód? Wszystko to może pomóc uchronić się przed demencją, bądź chorobą Alzheimera, ponieważ stanowi doskonałe źródłem różnego rodzaju form witaminy E.
To pytanie nurtowało zmarłego niedawno gerontologa, dr. Roberta Butlera. Poszukiwaniu na nie odpowiedzi poświęcił swoje całe zawodowe życie. Wyniki jego badań publikowano w najbardziej prestiżowych magazynach z zakresu medycyny. Dzięki słynnemu lekarzowi wiemy więcej o procesie starzenia się
Cierpisz z powodu stresu psychicznego? Ostatnie badanie pokazuje, że stres odczuwany w średnim wieku może prowadzić w późniejszym okresie życia do rozwoju demencji, nierzadko do choroby Alzheimera.
Uczeni zastanawiali się, dlaczego lepiej wykształceni ludzie mają mniej problemów z demencją. Nowe badania pokazują, że mózgi tych, którzy dłużej się uczyli, efektywniej kompensują uwarunkowania związane z demencją.
Jeśli potrzebujesz kolejnej motywacji, by regularnie szczotkować i nitkować zęby, oto ona: paradontoza może mieć wpływ na rozwój choroby Alzheimera.
Jedną z największych obaw wielu ludzi, w miarę upływu lat, jest nie to, że stracą kontrolę nad ciałem, ale, że nie będą panować nad własnym umysłem. Niestety, nie istnieją sposoby umożliwiające przewidzenie ze stuprocentową pewnością rozwoju demencji, ani też metody kompletnego powstrzymania jej rozwoju. Jednak dzisiaj eksperci są już w stanie zidentyfikować kilka czynników ryzyka rozwoju otępienia starczego.
Postępy technologiczne przeniosły świat medyczny na zupełnie nowy poziom, bowiem infrastruktura cyfrowa i najnowocześniejsze oprogramowanie zapewniają lekarzom i pacjentom odpowiednie narzędzia do diagnozowania i leczenia. Do dalszego postępu technologicznego przyczynia się projekt NEUGRID (Siatkowa infrastruktura internetowa do archiwizowania danych/komunikacji i zaawansowane aplikacje komputerowe w naukach medycznych).
Osoby starsze, które dostarczają organizmowi odpowiednią ilość witaminy E, mają mniejsze ryzyko rozwoju otępienia niż ludzie, których dieta jest uboga we wspomnianą substancję.
Gen starzenia się jest związany z rozwojem demencji, informują amerykańscy naukowcy.
Uczeni z University of Texas w Southwestern odkryli związek, który wspomaga tworzenie się w mózgu starszych gryzoni nowych neuronów. Wyniki testów są bardzo obiecujące dla badań nad chorobą Alzheimera oraz związanym z wiekiem osłabieniem funkcji poznawczych.
W przypadku starszych kobiet dodatkowe kilogramy mogą oznaczać mniejszą wydolność mózgu.
Zakażenie bakterią H. Pylori może mieć związek z rozwojem choroby Parkinsona