Cholesterol jest niezbędny dla wielu podstawowych funkcji organizmu. Współcześnie jednak, ze względu na specyfikę dzisiejszego stylu życia, coraz więcej ludzi zmaga się z nadmiarem tego rodzaju tłuszczu, który prowadzi do poważnych, zagrażających życiu chorób. Warto więc mieć na uwadze fakt, że określone zmiany w codziennym menu umożliwią ochronę przed tymi zagrożeniami.
Jak wynika z badan przeprowadzonych na Ohio State University, w grupie zdrowych osób w wieku 40-60 lat, która jadła jedno jabłko dziennie przez cztery tygodnie, zanotowano zmniejszenie poziomu LDL (tzw. „złego cholesterolu) aż o 40 procent.
W Chinach jest symbolem życia, w Japonii regularnie odbywa się uroczystość jego sadzenia, a w Nepalu corocznie świętuje się na jego cześć. Dla mieszkańców Dalekiego Wschodu ryż nie jest tylko zwykłym produktem spożywczym, lecz symbolem głęboko zakorzenionym w kulturze. Choć w naszej szerokości geograficznej coraz częściej pojawia się na stołach, ciągle zbyt mało doceniamy jego potencjał.
Sięgając po migdały zamiast innych przekąsek można ograniczyć ilość przyjmowanych kalorii (migdały należą do najmniej kalorycznych orzechów) oraz zmniejszyć ilość złego cholesterolu w organizmie.
Organizm człowieka pracuje jak dobrze naoliwiona maszyna. Ma swoje stałe tempo i utarty schemat, według którego funkcjonuje. Jeśli chcemy, aby wszystko działało jak w zegarku, pamiętajmy, że nasze ciało bardziej woli regularny niż nienormowany tryb pracy. Wraz z letnim przesileniem i pierwszymi upałami często czujemy się wybici z określonego rytmu. Dołączając do tego stres i pośpiech przy wypełnianiu wszystkich codziennych obowiązków to, co zazwyczaj działało bez zarzutu, teraz coraz częściej odmawia posłuszeństwa. W ten sposób ciało próbuje nam powiedzieć, że zapominamy o jego naturalnym rytmie.
Wbrew stereotypom na temat kuchni Europy Wschodniej, zgodnie z którymi nasze menu zawiera przede wszystkim wiele potraw mącznych, zawiesiste tłuste sosy i czerwone mięso, rodzima dieta okazuje się obfitować w warzywa i owoce.
Zdań na temat czy unikać, czy wręcz przeciwnie, postawić na węglowodany w naszej diecie, jest mnóstwo. Kwestie żywienia są zawsze względne i zależne od sytuacji w jakiej się znajdujemy. Tym samym np. to, co nie zalecane dla tych, którzy nie lubią wysiłku fizycznego - dla aktywnych jest wskazane. O tym, jak zrozumieć węglowodanowy świat i nie wpaść w „słodką pułapkę” mówi specjalista dietetyk Małgorzata Zdrojewska.
Chcesz obniżyć ciśnienie? Sięgnij po warzywa o nietypowym kolorze: fioletowe ziemniaki są szczególnie polecane osobom z nadwagą. Kiedy ludzie z nadwagą dołączyli do swego codziennego menu dwie porcje fioletowych ziemniaków przez miesiąc, nie tylko zmniejszyli ciśnienie krwi, ale także nie przytyli w trakcie badania.
Jedzenie między posiłkami może być częścią zdrowego stylu życia, ale tylko jeśli wybierze się zdrowe przekąski, tj. bogate w błonnik i zawierające małe ilości tłuszczu, cukru i soli.
Wyglądają czasem naprawdę zabawnie i nie są powszechnie dostępne dla wszystkich Europejczyków, ale warto po nie sięgnąć ze względu na wysokie wartości odżywcze. Poniżej przegląd nietypowych owoców.
Każdy, świadomy potrzeby zdrowego odżywiania człowiek wie, jak istoty w zbilansowanej, zdrowej diecie jest błonnik pokarmowy.
Coraz więcej osób kieruje się zasadami zdrowego odżywiania. W myśl dewizy „jesteś tym co jesz”, chcą być świadomi składników i wartości odżywczych poszczególnych produktów. Popularnym i często polecanym dla dobrego działania organizmu elementem diety jest błonnik. O tym ‒ jak ważne zadania spełnia w naszym organizmie i jak wzbogacić codzienne posiłki o dodatkowe wartości odżywcze mówi specjalista dietetyk Małgorzata Zdrojewska.
Do grupy osób najbardziej zagrożonych zachorowaniem na cukrzycę typu II należą te z nadwagą i otyłością. Według statystyk chorują one od dwóch do czterech razy częściej niż szczupli ludzie. Ten rodzaj cukrzycy jeszcze stosunkowo niedawno był domeną seniorów. Jednak na przestrzeni ostatnich kilku lat zauważono jej zwiększone występowanie u dzieci, co jest naturalną konsekwencją karmienia najmłodszych niezdrowym jedzeniem, często fast-foodami.
Coraz więcej osób kieruje się zasadami zdrowego odżywiania. W myśl dewizy „jesteś tym co jesz", chcą być świadomi składników i wartości odżywczych poszczególnych produktów. Popularnym i często polecanym dla dobrego działania organizmu elementem diety jest błonnik.
Ćwikła, barszcz, chłodnik... to tylko niektóre z pysznych i niezwykle zdrowych dań, które można przyrządzać z buraka. A że sezon na to warzywo trwa praktycznie cały rok, mamy 365 możliwości jego wykorzystania.
Zanieczyszczenia powietrza i gęsta zabudowa sprzyjają astmie