Od jakiegoś czasu robią w Polsce niezwykłą karierę. Oliwki powszechnie dodaje się do wielu potraw, sporządzany z nich a olej coraz częściej zastępuje w naszej kuchni innego rodzaju tłuszcze. To dobry trend, ponieważ oliwki mają wiele dobrych dla zdrowia właściwości. Oto lista najważniejszych.
Błonnik jest często zapominanym, ale niezbędnym składnikiem diety. Nie każdy zdaje sobie sprawę dlaczego warto wprowadzić go do swojej codziennej diety i jakie mamy z tego korzyści. Polecany przez dietetyków i lekarzy błonnik to prawdziwy wybawca: oczyszcza, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu oraz przyspiesza proces trawienia.
Amerykańscy badacze wyselekcjonowali jabłka o najwyższej zawartości błonnika, który pomaga walczyć z nadmierną wagą.
Rozpoczął się sezon na dynie i warto wykorzystać przepisy na dania z tym smacznym i zdrowym warzywem. Choć okazuje się, że dynia może mieć i inne zastosowania.
Spożycie błonnika jest związane ze zmniejszeniem przedwczesnej śmiertelności z różnych powodów (chorób układu krążenia, chorób zakaźnych układu oddechowego, raka, itp.). Innymi słowy, dostarczanie sobie błonnika to gwarancja długowieczności.
Jak wynika z kanadyjskich badań, regularne spożywanie orzechów drzewnych może chronić przed zespołem metabolicznym i cukrzycą typu 2.
„Owocami szczęścia” Chińczycy określają pistacje. Jednak nie tylko mieszkańcy Dalekiego Wschodu docenili ich walory odżywcze i kulinarne. Ten przysmak o charakterystycznej zielonej barwie znany jest w wielu regionach świata już od starożytności. Obecnie cieszy się ogromną popularnością wśród zwolenników zdrowego stylu życia.
Eksperci podkreślają, że ważne dla zdrowia jest spożycie odżywianie owoców i warzyw, które są najsilniej związane ze zmniejszeniem ryzyka chorób przewlekłych.
Jeśli twój brzuch staje się mocno wypukłą częścią ciała i trudno ci przez to zobaczyć swoje stopy, nie wpadaj w panikę, postępuj zgodnie ze wskazówkami, a zyskasz lepszą sylwetkę.
Nowe badania wskazują nieznane wcześniej czynniki, które przyczyniają się do problemów z wagą. Wśród faktorów wpływających na nadwagę i otyłość wymienia się m. in. ekspozycję na światło w nocy i niedostatek snu. Co więcej, jak wynika z badań, które zostaną przedstawione na Europejskim Kongresie Otyłości w Bułgarii, nadmiar białego pieczywa w diecie to jeden z możliwych powodów tycia.
Według statystyk Światowej Organizacji Zdrowia choroba hemoroidalna dotyczy około 50% ludzi powyżej 50 roku życia. Przyczyn może być wiele: siedzący tryb życia, zła dieta, otyłość, zaparcia, ciąża, biegunki itd. Na rozwój choroby hemoroidalnej może wpływać nawet to, co na sobie nosisz. Kiedy czujesz ból, swędzenie, a na papierze toaletowym pojawia się krew, to prawdopodobnie ten problem dotyczy również ciebie.
Dodanie do diety odpowiedniej ilości produktów zbożowych z błonnikiem pomaga poprawić wskaźnik przeżycia pacjentów po zawale.
Nie masz czasu na specjalne treningi, układanie diety, czy korzystanie z ośrodków Spa? Nie szkodzi. Wystarczy parę chwil, by zapewnić sobie lepsze samopoczucie. Kilka minut na zadbanie o siebie zrobi zauważalną różnicę.
Każdy wiek ma swoje prawa. Proces starzenia się wiąże się ze nieuniknionymi zmianami i trzeba umieć na nie odpowiedzieć, by zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie. Niedawno rekomendowaliśmy określone produkty żywnościowe, teraz czas na dietetyczne rady dla mężczyzn.
Hemoroidy - a precyzyjniej „choroba hemoroidalna" - to najczęściej występujące schorzenie proktologiczne i jedną z najpowszechniej występujących dolegliwości współczesnej cywilizacji. Na rozwój choroby wpływa siedzący tryb życia, dieta uboga w błonnik, bogata za to w alkohol i ostre przyprawy.
Zanieczyszczenia powietrza i gęsta zabudowa sprzyjają astmie