Zmiana środowiska to priorytet numer jeden na wakacyjnej liście postanowień. Najpopularniejsze miejsca spędzania urlopu to komfortowe ośrodki, gdzie wczasowicze mogą się odprężyć i zapomnieć o problemach. Szwedzki bufet, popołudniowe drzemki oraz sączenie piwa i drinków nad basenem to częsty sposób na rozluźnienie. Tymczasem wiele osób po powrocie z wakacji uskarża się na obniżone samopoczucie, senność i objawy stresu. Czy zatem słodkie lenistwo popłaca?
Naukowcy przyjrzeli się danym zebranym na przestrzeni długiego okresu czasu i wyróżnili cztery elementy stylu życia, które powodowały, że ryzyko przedwczesnego zgonu z jakiejkolwiek przyczyny zmniejszyło się aż 63%.
Ludzie często serwują sobie drinki późnym wieczorem wierząc, że to pomoże im się zrelaksować i wpłynie na lepszy sen. Jednak z nowego badania wynika, że jest odwrotnie: alkohol utrzymuje organizm w stanie gotowości do przywracania sobie siły i regeneracji, co czyni sen trudniejszym i zwiększa prawdopodobieństwo wcześniejszego obudzenia się i odczuwania zmęczenia w ciągu następnego dnia.
53 osoby zginęły, a 604 zostały ranne – to bilans 462 wypadków, do których doszło na polskich drogach podczas długiego sierpniowego weekendu . Policjanci zatrzymali aż 2972 nietrzeźwych kierujących. Do największej ilości tragicznych wypadków doszło w sobotę i niedzielę, gdy w 240 zdarzeniach zginęły 33 osoby, a 304 zostały ranne.
Dziś przypada Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara. Międzynarodowy Dzień Piwa obchodzony 5 sierpnia jest stosunkowo młodym świętem, obchodzonym dopiero od 2007 roku, ale za to niezwykle popularnym, szczególnie w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Piwo to podobno trzeci co do popularności napój na świecie, po wodzie i herbacie, przed kawą…
Natura dostarcza kłopotów, np. w postaci zmarszczek, ale i przynosi jednocześnie antidotum na „zniszczenia", trzeba tylko umieć wykorzystać oferowane przez nią możliwości. Istnieje cały zestaw sposobów opierania się negatywnym skutkom upływu czasu.
Chociaż przyczyny występowania bólów migrenowych pozostają rodzaj bólu głowy pozostaje tajemnicą zarówno dla lekarzy, jak i zmagających się z nimi pacjentów, wiemy już że składniki chemiczne niektórych pokarmów mogą odgrywać dużą rolę w rozwoju bólu głowy.
Polacy przepili przez rok 26 mld zł. Za połowę tej kwoty kupiliśmy piwo. Za 37 proc. wódkę. Choć sprzedaż procentowych trunków rośnie, to wartość rynku maleje. Powód? Pijemy coraz więcej tanich alkoholi. W ostatnich miesiącach - jak pisze portal Money.pl - na znaczeniu zyskują dyskonty i hipermarkety. To tam Polacy szukają cenowych okazji. Przez dwa lata - od 2008 do 2010 roku - udział najtańszych piw w całym rynku wzrósł z 16 do 23 proc.
Czy spożycie alkoholu wpływa na naszą zdolność przyswajania informacji werbalnych? W toku nowych badań odnaleziono powiązanie między upijaniem się a słabszą deklaratywną pamięcią werbalną - formą pamięci długotrwałej. Badania, których wyniki zostały zaprezentowane w czasopiśmie Alcoholism: Clinical & Experimental Research, pokazują że hipokamp jest szczególnie wrażliwy na neurotoksyczne działanie alkoholu w czasie swojego rozwoju.
Picie umiarkowanych ilości wina może wspomóc umiejętności myślenia, a nawet zapobiegać demencji, wynika z nowego badania.
Uczeni zaprosili do badań osoby po 75-tym roku życia i odkryli, że ci którzy codziennie wypijali piwo lub szklankę wina, byli lepiej chronieni przed demencją.
Picie alkoholu może wzmacniać przyjemne wspomnienia, co zwiększa ryzyko uzależnienia, ostrzegają uczeni.
W Europie 1 na 10 przypadków nowotworu u mężczyzn i 1 na 33 przypadki u kobiet jest następstwem spożycia alkoholu - według nowych, dofinansowanych ze środków unijnych badań, których wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie British Medical Journal.
Szybkie bicie serca, kołatanie, uczucie duszności to objawy migotania przedsionków, które jest czynnikiem ryzyka udaru mózgu. Według amerykańskich naukowców istnieje możliwość przewidzenia prawdopodobieństwa tego typu nieregularnego bicia serca poprzez ocenę poziomu przeciwutleniaczy we krwi.
Osoby nadużywające alkoholu są szczególnie narażone na raka trzustki. Ludzie, którzy wypijają trzy lub więcej drinków w ciągu dnia, mają o 36% większe ryzyko zgonu z powodu raka trzustki w porównaniu z niepijącymi - nawet jeśli nigdy nie palili, co jest znanym czynnikiem ryzyka tej choroby.
Udar przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych – wykształceni nie są zabezpieczeni