Chociaż zalecana jest cukrzykom, każdy może odczuć korzyści płynące z jej stosowania - stanowi ona podstawę pełnowartościowego i zdrowego żywienia. Opiera się na stosowaniu w kuchni dużej ilości owoców, warzyw i żywności pełnoziarnistej a także minimalnych ilości cukrów i tłuszczów. W diecie przyjaznej cukrzykom większość kalorii ( 40-60 proc. ) powinno pochodzić z węglowodanów, 20-30 proc. z tłuszczów a około 20 proc. z białek.
Dieta o niskiej zawartości węglowodanów zalecana jest osobom z nadwagą, lecz także tym, którzy chcą polepszyć swoje zdrowie i witalność. Ta forma odżywiania charakteryzuje się znacznym zmniejszeniem ilości węglowodanów oraz zastąpieniem ich tłuszczami (z których pochodzi 60-70 procent dziennej dawki kalorii) i białkami.
Tryb życia wielu Polaków (brak aktywnego wypoczynku, zła dieta, pośpiech,)musi po pewnym czasie odbić się na naszym zdrowiu, a szczególnie narażone jest serce, na co wskazuje coraz większa liczba zawałów i coraz częstsze występowanie choroby wieńcowej w naszym społeczeństwie.
Wszyscy wiemy jak ważną rolę we współczesnym świecie odgrywa wygląd zewnętrzny. Najlepszą wizytówką przy pierwszym kontakcie jest olśniewający uśmiech. W przypadku osób, które mają problemy ze zdrowiem swoich zębów może on stanowić pewien kłopot. Stosowane w protetyce implanty pozwalają na odtworzenie zęba w taki sposób, iż nie będzie on w niczym różnił się od prawdziwego.
Choroby serca są największą przyczyną zgonów w Polsce. Chorują zarówno kobiety jak i mężczyźni. Szacuje się, ze około 1,8 mln osób cierpi na choroby serca, ponad 800 tys. Polaków doświadczyło dusznicy bolesnej, a ponad 400 tys. osób miało epizod związany z niedokrwieniem mięśnia sercowego – nie wiedząc o jego wystąpieniu.
Żywność pełnoziarnista jest niskotłuszczowa, odżywcza i dobrze zaspokaja głód. Nie każdy jednak wie, że jej spożycie wpływa na zmniejszenie zachorowań na różne schorzenia wśród osób starszych, w tym cukrzycę i problemy z sercem. Co więcej, amatorzy pełnoziarnistego chleba wykazują niższą śmiertelność spowodowaną chorobami sercowo – naczyniowymi niż ci, którzy sięgają po inne pieczywo.
Dziś po raz 15 obchodzony jest Światowy Dzień Walki z Cukrzycą. Choroba ta zyskała już miano epidemii – według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia do 2025 roku na cukrzycę cierpieć będzie grubo ponad ćwierć miliarda osób. W Polsce jest ok. 2 miliony cukrzyków.
Nadmierne spożywanie cukru szkodzi organizmowi. Cukier powoduje nadwagę i otyłość, utrudnia metabolizm witaminy B1 i innych cennych składników. Przyczynia się też do rozwoju takich chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca typu II, miażdżyca czy próchnica zębów, a ponadto prowadzi do osłabienia odporności.
Rada Fundacji na Rzecz Nauki Polskiej przyznała nagrody za wybitne osiągnięcia naukowe, stanowią one polski odpowiednik Nagrody Nobla, uznawane są za najbardziej prestiżowe wyróżnienia naukowe w naszym kraju. Nagrody zostały przyznane po raz piętnasty, ich wysokość w tym roku to 150 tysięcy zł.
Projekt innowacyjnego polskiego leku na cukrzycę prowadzony przez firmę farmaceutyczną Adamed we współpracy z Uniwersytetem Warszawskim, Uniwersytetem Jagiellońskim oraz Akademią Medyczną w Gdańsku, otrzymał 7,5 mln zł dofinansowania z Unii Europejskiej i budżetu państwa na naukę.
Pacjenci cierpiący na cukrzycę typu 1 mogą liczyć na poprawę stanu zdrowia poprzez przeszczep komórek trzustkowych produkujących insulinę, nawet jeśli nie uwolni ich to zupełnie od zastrzyków insulinowych.
Badacze z dwóch uniwersytetów: the University of Kentucky Chandler Hospital in Lexington i Emory University School of Medicine in Atlanta, wykazali, że osoby chore na cukrzycę bardziej są narażone na poważne choroby i przedwczesną śmierć, niż ludzie otyli.
Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna wywołana brakiem lub nieprawidłowym działaniem insuliny. Schorzenie to charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Insulina to wytwarzany w trzustce hormon, który bierze udział w regulacji wszystkich procesów przemiany materii zachodzących w organizmie człowieka. Aby glukoza mogła być źródłem energii, niezbędna jest odpowiednia ilość prawidłowo spełniającej swoje funkcje insuliny. Szacuje się, że w Polsce na cukrzycę choruje około 1.5 miliona osób.
Chili prawdopodobnie nie tylko hamuje wzrost komórek nowotworowych w trzustce i posiada znane dietetykom właściwości pomagające spalać tkankę tłuszczową. Ostatnio australijscy uczeni odkryli kolejne dobroczynne działanie pikantnej przyprawy: regularne spożywanie papryki chili może pomóc osobom otyłym oraz cierpiącym na cukrzycę kontrolować poziom insuliny we krwi – nawet niewielka ilość przyprawy regularnie dodawana do posiłków może ułatwić tę kontrolę nawet o 60 procent.
Jeżeli chcemy pozbyć się nadmiaru tłuszczu w okolicy talii to, zdaniem uczonych, najlepsze efekty uzyskamy dzięki kombinacji diety i odpowiedniej dawki ruchu. Jest ważnym, aby pozbyć się zapasów tłuszczu zalegających na naszym brzuchu gdyż jest on ściśle powiązany ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę lub problemy z sercem.
Udar przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych – wykształceni nie są zabezpieczeni