Dowiedz się, jakie jest ryzyko pojawienia się cukrzycy typu 2, radzą eksperci z sagazone. Liczba ludzi chorych gwałtownie wzrasta, niektórzy brytyjscy medycy uważają, że w ich kraju przybrało to rozmiary epidemii. Szacuje się, że oprócz 2 milionów ludzi, u których zdiagnozowano chorobę, w Wielkiej Brytanii żyje około 75 000 osób, które nie wiedzą, że chorują. W Polsce chorobę wykryto u 1,5 miliona osób, ale oblicza się, że cierpi na nią około 2 milionów ludzi.
Witamina C nie tylko poprawia odporność, może też zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy II typu.
Cukrzyca typu 2 jest jednym z najpoważniejszych problemów społecznych naszych czasów. Z roku na rok choruje na nią coraz więcej ludzi na całym świecie. W odniesieniu do cukrzycy typu 2 eksperci mówią już o światowej epidemii i określają ją wymownie mianem „plagi XXI wieku”.
Jak wiadomo stres nie sprzyja zdrowiu, badania przeprowadzone przez szwedzkich naukowców dostarczają nowych powodów, aby unikać stresu.
Jak wynika ze statystyk z powodu otyłości cierpi prawie miliard osób na świecie, liczba ta stale rośnie. Do konsekwencji zbyt dużej masy ciała należy zwiększone ryzyko rozwoju wielu chorób, m.in. cukrzycy.
Natura obdarzyła nas bogactwem naturalnych leczniczych preparatów warto zwrócić uwagę na jeden z nich a mianowicie na olejek Manuka pochodzący z Oceanii. Coraz częściej sięgamy po popularne środki przeciwbólowe i lecznicze chociaż w wielu przypadkach naturalne substancje i metody stosowane przez naszych przodków z pewnością przyniosły by nam ukojenie. Warto jednak zadać sobie odrobinę trudu i poszukać naturalnych olejków oraz różnego rodzaju naturalnych produktów, które mają właściwości terapeutyczne i lecznicze.
Jak wiadomo aktywność fizyczna jest niezwykle ważna dla zdrowia, należy jednak pamiętać, że ćwiczenia powinny być dopasowane do indywidualnych możliwości oraz stanu zdrowia. Zdaniem naukowców osoby chorujące na cukrzycę II typu powinny regularnie ćwiczyć tai chi.
Na cukrzycę choruje około 5 % Polaków, jak podkreślają specjaliści niezwykle ważnym elementem walki z tą chorobą jest samokontrola. W zrozumieniu choroby oraz w nauczeniu się życia z nią pomóc mają Cukrzycowe Centra Edukacji Lilly.
O tym, że nadmiar tłuszczów, szczególnie zwierzęcych w pożywieniu nie jest korzystny dla zdrowia wiadomo od dawna. Z najnowszych badań wynika, iż tłuste potrawy szczególnie szkodzą osobom chorym na cukrzycę II typu.
Pełnoziarniste pieczywo, ciemny makaron, brązowy ryż to produkty, które powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Szczególną uwagę na włączenie produktów bogatych w błonnik do swojego jadłospisu powinny zwrócić osoby chorujące na cukrzycę II typu.
Trwa IV edycja akcji edukacyjno-diagnostycznej „Servier - przyjaciel w cukrzycy. Można z niej skorzystać do 25 czerwca. Diabetologiczna Poradnia Servier odwiedzi w tym roku 6 miast w całej Polsce.
Trwa ogólnopolski program edukacyjny „Teva - 360 stopni dla zdrowia”, którego celem jest ułatwienie pacjentom dostępu do badań profilaktycznych. W ramach programu, na przełomie czerwca i lipca mieszkańcy 7 miast Polski będą mogli wykonać bezpłatne badania ciśnienia tętniczego, poziomu cukru i cholesterolu we krwi, oznaczyć BMI (Body Mass Index) oraz wykonać badanie spirometryczne, pozwalające zdiagnozować choroby płuc.
Cukrzyca to choroba, która w znacznym stopniu utrudnia życie, zwiększa też prawdopodobieństwo rozwoju innych chorób.
Kiełki, choć niepozorne, są prawdziwą „bombą” odżywczą. Zawierają białko, tłuszcze, witaminy, żelazo, cynk, potas, chrom i wiele innych substancji mających niebagatelny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Możemy kupić gotowe kiełki w sklepie (sprawdzajmy jednak zawsze datę ich przydatności do spożycia) lub wyhodować samemu w specjalnej kiełkownicy lub po prostu na talerzyku wyłożonym gazą.
Na cukrzycę choruje około 2 mln Polaków, na całym świecie żyje 171 mln osób z cukrzycą i liczba ta stale rośnie. Według Światowej Organizacji Zdrowia wzrost zachorowań na cukrzycę można uznać za epidemię XXI wieku.
Udar przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych – wykształceni nie są zabezpieczeni