Porady - pytania i odpowiedzi

2014-02-12 15:12 autor: smiling

6 036 odsłon

jak zrobić śledzie marynowane -proszę o sprawdzony przepis

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2014-02-12 15:42 autor odpowiedzi: LECHO

    mam taki sprawdzony przepis:

    Składniki
    • 1 kg płatów sledziowych solonych
    • 3 duże cebule
    • 1 płaska łyżeczka soli
    • Ok. 2 łyżki cukru
    • 1 duży listek laurowy
    • 3 ziarenka ziela angielskiego
    • 7 ziarenek kolorowego pieprzu
    • 3 szklanki wody
    • 1 szklanka octu

    Etapy przygotowania

    Cebule pokroić w talarki
    Sledzie namoczyć w wodzie, potem w mleku, po ok. 2 godziny
    Potem opłukać z mleka i poporcjować.
    Zagotować wodę z octem, solą, cukrem, zielem, listkiem i pieprzem.
    Wrzucić cebulę i pogotować troszkę, aby zmiękła. Wystudzić.
    W słoiku układać sledzie na zmianę z cebulą i zalać zalewą
    Schłodzić najlepsze po 2 dniach.
    Doskonałe na zimno jako przekąska lub można podać do nich ugotowane ziemniaczki i mamy postny obiad

    śledziki tak zrobione- są smaczne, polecam!

    Oceń odpowiedź 0 4

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-12 17:52 autor odpowiedzi: anatol61

    W rubryce porady jest przepis na śledzie który sprawdziłem i bardzo mi zasmakowały.Są delikatne i ładnie pachną (nie czuć rybnego zapachu) myślę że to zasługa dodanego cukru.Przypomnę przepis:

    1 kg matyjasów lekko wymoczyć

    3 duże cebule pokroić w kostkę

    W garnuszku zagotować 2 stołowe łyżki wody+2 łyżki octu+2 łyżki cukru+liść laurowy+ziele angielskie. Po wystudzeniu dodać 2 łyżki musztardy+0,5 szklanki oleju i wszystko wymieszać.Powinna nam wyjsć konsystencja majonezu.Wymieszać z pokrojonymi w kostkę śledziami i cebulą.Włożyć do słoika w chłodne miejsce i odczekać ok.7-10 dni aż przejdą "smakiem".

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-13 18:19 autor odpowiedzi: gajmar

    Ten przepis to własciwie śledzie w oleju a nie marynowane ale są tak pyszne, że na prawde warto spróbować!

    Składniki:
    1 kg płatów sononych - opłukać (nie trzeba wymaczać)
    musztarda francuska
    sok z 1/2 cytryny
    3 cebule
    olej

    Wykonanie:
    śledzie pokroic na części i posnarować z obu stron odrobiną musztardy francuskiej, w wiaderku (po sledziach) układać warstwami cebulę pokropioną kroplami soku cytrynowego i śledzie w musztardzie posypane odrobiną carry, ostatnia warstwa to cebula. Wszystko lekko ugniatamy i zalewamy olejem do całkowitego przykrycia. Odstawiamy w chłodne miejsce na dwa dni.

    Smacznego

    Ocena odpowiedzi 0 3

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-26 18:34 autor odpowiedzi: vandi

    Ja mam sprawdzony przepis na śledzie-05kg filetów sledziowych ,moczyc pól godziny osączyc na ręczniku  papierowym , pokroić na małe kawałki.3średnie cebulki pokroić na polplastry zalać gorąca wodą .Po kilku minutach dobrze przepłukać dobrze odsaczyc  Na spód słoja włożyc troche cebuli posypać zielonym pieprzem ,olej położyc kilka kawalkow śledzia i tak przekladać do wyczerpania śledzia. zielony pieprz daje wspaniały smak- prosze spróbować

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-27 11:41 autor odpowiedzi: smiling

    czy to są filety ala matias czy solone a może w zalewie olejowej?jakie maja być?

    Ocena odpowiedzi 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-28 21:00 autor odpowiedzi: Wiechu47

    Kupuję płaty w occie(takie podwójne są ze skórą wiec trzeba obrać) i robię tak:

    1/2 kg płatów ,2 średnie cebule,kilka ziaren ziela angielskiego,2 listki laurowe,pieprz cytrynowy

    Cebulkę pokroić w kostke,zasypać łyżką cukru i odstawić na 2 godz,żeby zmiękła i puściła sok,obrane płaty pokroić na mniejsze kawałki,cebulę odcisnąć i skropić sokiem z cytryny lub octem,dodać szczyptę soli i pieprzu cytrynowego.Włożyć śledzie i zalać olejem.

    Oceń odpowiedź 1 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2017-04-04 01:06 autor odpowiedzi: adik356

    Nigdy nie przygotowywałem śledzi marynowanych. Zdecydowanie bardziej preferuję je, przygotowane według tego przepisu: 

    Ocena odpowiedzi 0 1

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Ryby i owoce morza

Eksperci radzą

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy

Poprzednie pytania