Porady - pytania i odpowiedzi

2014-03-30 19:32 autor: Eulalia3

2 637 odsłon

Jak zrobić kawę po irlandzku ?

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2014-03-30 19:40 autor odpowiedzi: Wiechu47

    Szklankę podgrzewamy, wlewając do niej na chwilę gorącą wodę (po kilku minutach wodę wylewamy).Na dno szklanki wlewamy miarkę whiskey i dodajemy łyżkę cukru.Zaparzamy filiżankę kawy w kawiarce  bądź w ekspresie i wlewamy ją do szklanki, mieszamy z whiskey i cukrem.Na wierzch delikatnie ostrożnie wlewamy ubitą wcześniej z cukrem śmietanę. Nie musi, a nawet nie powinna być ona ubita na sztywno. Wystarczy, że jest lekko spieniona. Taki efekt można uzyskać przez wlanie jej do słoika i potrząsanie nim przez kilka minut.Picie tej kawy polega na dotarciu do czarnego naparu poprzez warstwę słodkiej, ubitej śmietanki, dlatego tak ważne jest, aby nie pomieszała się ona z aromatycznym płynem. Taką kawę podajemy w specjalnych, wysokich szklankach na nóżce.

    Oceń odpowiedź 2 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-30 19:44 autor odpowiedzi: asaka43

    na dno szklanki wlewamy 30ml whiskey

    dodajemy 1 łyżeczkę cukru trzcinowego lub brązowego

    wlewamy filiżankę espresso lub mokkę

    wszystko mieszamy

    na wierzch delikatnie wlewamy 2-3 łyżki ubitej śmietany (śmietana powinna być schłodzona)

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-30 19:44 autor odpowiedzi: vandi

    Ja podaje gosciom kawe po irlandzku tak; do szklanki wlewam 50gram whisky ,napelniam do3/4wysokosci mocna slodka schlodzona kawa na wierzch kleksa z bitej smietany.

    Oceń odpowiedź 3 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-30 21:05 autor odpowiedzi: smiling

    kswa po irlandzku to jest Irish Coffee  a potrzebne są składniki: 1.5 łyżeczki kawy,łyżeczka cukru ,20ml whisky,pięć łyżek smietanki 30 %:

    kawę z cukrem parzę w szklance, dolewam whiskyi mieszam. Na wierzch kawy wlewam delikatnie po łyżeczce smietankę tak by się nie zmieszała i podaję i tak wygląda kawa po irlandzku każdy może sobie zrobić

     

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Kuchnie świata

Eksperci radzą

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy

Poprzednie pytania