Porady - pytania i odpowiedzi

2013-11-13 22:24 autor: dabb

4 346 odsłon

Miód Manuka

Czy miód Manuka jest lepszy od naszego rzepakowego lub innego krajowego miodu?

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2013-11-13 22:30 autor odpowiedzi: Ha1ina

    Też się chętnie dowiem, bo póki co - widzę, że jest droższy. Wszędzie piszą o jego "unikalnych" właściwościach, ale nikt nie wyjaśnia na czym one polegają. Przyznam, że mnie to interesuje, bo mam problemy z układem pokarmowym, a miód ponoć i na nie działa pozytywnie...

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-13 22:49 autor odpowiedzi: konto usunięte

    Podobno ma udowodnione działanie lecznicze.Poleca się go zwłaszcza na problemy z układem pokarmowym i poprawę odporności. Ale cenę ma zaporową. Opinie są podzielone, jedni chwalą, a inni oceniają, że to stracone pieniądze. Czyli trzeba wypróbować indywidualnie.

    Oceń odpowiedź 0 3

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-14 11:06 autor odpowiedzi: gajmar

    Czytałam, że ma udowodnione naukowo właśności lecznicze. Stosuje sie głównie na czczo, askuteczny jest jako wspomaganie odporności, przy przeziębieniach, problemach żoładkowo-jelitowych, wrzodach, wspomagająco przy problemach skórnych (np. egzema, trądzik) i trudno gojących się ranach (np. stopa cukrzycowa, odleżyny, zakażenia bakteryjne).

    Podbne właściwości mają nasze rodzime miody. Połowa sukcesu zależy od prawidłowego stosowania - to pisze również przy zaleceniach miodu Manuka. Cena jest trudna do przeskoczenia a wynika z unikatowego występowania krzewu, no i odległości. A wopisach pisze: to nie jest lekarstwo a wspomaganie.

    Moja rada: w podobny sposób zastosować nasze miody. Pity systematycznie (rozpuszczony w wodzie) na czczo działa rewelacyjnie na układ odpornościowy, pokarmowy i krążenie. Przy przeziebieniach miodowe mikstury sa nie do zastapienia i przy tym pyszne.

    Oceń odpowiedź 0 5

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-23 14:10 autor odpowiedzi: bacha52

    Uważm , że należy ostrożnie podchodzić do mtego typu"rewelacji",w większości to chwyty marketingowe

    Oceń odpowiedź 0 15

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-30 13:32 autor odpowiedzi: Izabelka.p25

    Miód Manuka uważany jest za najzdrowszy miód na swiecie. Otrzymał on wiele nagród konsumenta. Zawiera on nieporównywalnie ilości methylglyoxalu (MGO™) – od 30 do 800 mg/kg. W innych miodach nie przekracza ono 10 mg/kg. Świetnie działa na układ odpornościowy oraz pokarmowy, pozwala utrzymać zdrową skórę. Specjaliście zalecają ostrożność przy kupowaniu tego miodu z oznaczeniem Active, gdyż wówczas poziom MGO może być zblizony do innych rodzai miodu. Małe 250 gramowe opakowanie miodu to koszt około 85 zł.

    Oceń odpowiedź 2 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-30 14:07 autor odpowiedzi: Kormoran

    Miód manuka jest zbierany przez pszczoły z kwiatów krzewu manuka(krzew herbaciany,rosnący w Nowej Zelandii)Jego własności zdrowotne polegają na unikalnym składzie chemicznym.W przeciwieństwie do większości pożytecznych substancji w miodzie rodzimej produkcji, methylglyoxal(będący składnikem miodu manuka) jest odporny na wysoką temperaturę, dzięki czemu nie traci swoich właściwości podczas gotowania czy pieczenia.A jak wykazały ostatnie badania naukowe - miód manuka można wykorzystać do leczenia jątrzących się i zainfekowanych przez bakterie zranień. Przeciwdziała on zdecydowanej większości niebezpiecznych mikrobów.Do tego dochodzi efekt placebo,jeżeli coś tyle kosztuje to musi być skuteczne.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-23 14:42 autor odpowiedzi: smiling

    jest lepszy lecz nie produkują go w polsce nie ma odpowiednich roślin kwiatów a i cena jest dość wysoka

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-23 18:28 autor odpowiedzi: KarolI

    Bardzo trudno stwierdzić autorytatywnie co jest lepsze bez gruntownej wiedzy w temacie.Wg mnie nasz rzepakowy.Cała reszta to marketing i reklama.Wychodzę z założenia że to co rośnie w naszej szerokości geograficznej jest  dla nas dobre.

    Oceń odpowiedź 1 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-04-16 10:07 autor odpowiedzi: Agnieszka Trojnar

    Warto ostrożnie podchodzić do oskarżeń o zawyżanie ceny przez marketing. O takie działanie z powodzeniem można oskarżyć marki reklamujące się w telewizji, kolorowej prasie czy korzystające z twarzy największych gwiazd showbiznesu. W innych przypadkach warto poświęcić dzień na szukanie informacji. Z miodem Manuka historia jest prosta - produkowany jest w jednym rejonie w specyficznych warunkach, zapotrzebowanie jest większe, więc jego wartość naturalnie (bo zgodnie z zasadami wolnego rynku) rośnie. Podobnie jest z naturalnym olejkiem z płatków róży - jest drogi, bo na jego 1 litr potrzeba kilku ton płatków różanych. Na szczęście nie musimy się ograniczać tylko do tego, co rośnie w naszej szerokości geograficznej - gdyby nie podróże i przewożenie nasion, mieszanie się wiedzy o żywności, nie mielibyśmy cebuli :) 

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-02-12 16:59 autor odpowiedzi: anikasara

    Wszystkie rodzaje miodu są dobre. Różne są jednak ich właściwości, tak samo, jak różny jest ich skład. Miód manuka zawiera methylglyoxal i to powoduje, że jest miodem innym od naszego lipowego, czy rzepakowego. Ze względu na cenę raczej nie nadaje się na kanapki, czy do słodzenia herbaty. Zresztą nie zaleca się, aby ten miód podgrzewać. 
    Ponieważ manuka ma właściwości bakteriobójcze oraz antybiotyczne polecany jest dla osób z helicobaterem. Stosują go również cierpiący na wrzody żoładka oraz refluks. Na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że na pałeczkę ropy błękitnej nie działa.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Kuchnie świata

Eksperci radzą

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Artykuły

Tematy

Poprzednie pytania