Strona głównaZdrowieKiszone warzywa - źródło witaminy C i błonnika

Kiszone warzywa - źródło witaminy C i błonnika

Jesienią i zimą trudniej skomponować dietę bogatą w warzywa i owoce. Jeśli nie chcesz, aby Twojemu organizmowi brakowało przez ten czas witamin doceń warzywa kiszone.
Kiszone ogórki i kapusta są niskokaloryczne, zawierają one znacznie mniej cukru niż świeże warzywa. Kiszonki to znakomite źródło kwasu mlekowego, który poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego i reguluje procesy trawienne. Są też doskonałym źródłem korzystnie wpływających na metabolizm witamin z grupy B.

Inną, cenną substancją znajdującą się w kiszonej kapuście jest błonnik. O dostarczenie go do organizmu powinny zadbać szczególnie osoby stosujące diety odchudzające. Błonnik wywołuje wrażenie sytości oraz korzystnie wpływa na przemianę materii.

Kiszone warzywa to bezcenne źródło witaminy C, która wzmacniając układ odpornościowy pomaga uniknąć przeziębień oraz szybciej leczyć te infekcje, do których doszło.

Marta Wasiak / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 14:55:55, 18-11-2007 Bożena60

    To prwda .W moim menu kiszona kapusta jest cała zime.Kłade ja sobie na kazdą kanapke i o oczywiscie jako surówka do obiadu.Wcale nie musi być zrobina z niej surówka.Polecam chlebek ze smalcem i na wierzch kiszona kapusta .Pycha!!!!!!!
  • 15:01:53, 18-11-2007 Malgorzata 50

    Aleee mi przypomniałas .Uwielbiałam to w dzieciństwie .Teraz nie jem chleba i smalcu -ale kapucha owszem i ogóraski i inne kiszoneczki.Wiecie ,że kiszenie dochodzi do Niemiec a dalej na zachód uważaja to za najgorsza ohydę
  • 15:09:37, 18-11-2007 Alsko

    ostatnio poprzestawiało, nie wiem dlaczego. Rzucam się na surową kapuchę nie kiszoną.
    Też chyba niezle...
  • 15:23:50, 18-11-2007 Malgorzata 50

    Bardzo niezłe -a jakie zdrowe!!!!
  • 15:28:16, 18-11-2007 Nika

    Uwielbiam kiszonki,z kapusty robię najczęściej surówki,ale lubię kupić w "mojej" budce taką mokrą,żeby wypić sok.We Włoszechani ogóraski ani kapustka kisz. nie są akceptowane.Strasznie się krzywią.
  • 21:37:59, 11-06-2009 Katarzyna_Sz

    Witam, spróbujcie kapuśniaka z kanapką z żółtym serem! Coś niesamowitego Może niezbyt dietetyczne, ale za to przepyszne. A jak chcecie wiedzieć ile ma kalorii albo witaminy C to polecam serwis abcodchudzanie.pl - dietetycy odpowiedzą na wszystkie pytania.
  • 17:52:24, 07-02-2012 ~gość: 88.156.41.xxx

    Cytat:
    Bożena52
    To prwda .W moim menu kiszona kapusta jest cała zime.Kłade ja sobie na kazdą kanapke i o oczywiscie jako surówka do obiadu.Wcale nie musi być zrobina z niej surówka.Polecam chlebek ze smalcem i na wierzch kiszona kapusta .Pycha!!!!!!!

    .....taa smalec i ogórki to rzeczywiście samo zdrowie Yes!!!! smalec ze świni tuczonej soja modyfikowaną w którym zawarte są z racji kumulowania w tłuszczu wszelkie toksyny typu leki dla zwierząt,chemia z pasz...ogórek kiszony-samo zdrowie szczególnie codziennie Yes-zwiększone ph żołądka w nawykach to nowotwór jelita murowany!Smacznego więc smalcu z ogórkiem...
    ... zobacz więcej

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • eGospodarka.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy