Strzykwy morskie są sprzątaczami oceanów, oczyszczając dno morskie i ponownie wprowadzając składniki odżywcze do wody. Ale ten morskowodny bezkręgowiec może również skrywać klucz do powstrzymania rozprzestrzeniania się raka.
Dieta oparta na przerywanym poście, która polega na okresach znacznego ograniczenia kalorii, może odchodzić do lamusa - nowe badania Uniwersytetu Surrey sugerują, że zamiast drastycznie ograniczać kalorie, ludzie mogą osiągnąć podobne korzyści metaboliczne poprzez ograniczenie węglowodanów.
Dostarczanie sobie błonnika pokarmowego i wysokiej jakości węglowodanów w wieku średnim jest korzystnie powiązane ze zdrowym starzeniem się i innymi pozytywnymi wynikami zdrowotnymi u starszych kobiet.
Zmienność genetyczna enzymów aktywnych węglowodanowo ma wpływ na to, jak pacjenci z zespołem jelita drażliwego (IBS) reagują na dietę o obniżonej zawartości węglowodanów.
Dobrze, jeśli wybierzesz tostowanego bajgla na śniadanie, a twój partner wybierze jajka. W rzeczywistości, jak mówią uczeni z University of Waterloo, ta różnica może pomóc ci schudnąć.
Popularna jest dzisiaj koncepcja „żywności jako leku" - przekonania, że żywność i odżywianie są istotnym elementem wspierającym zdrowie i dobre samopoczucie. Dr Steven Heymsfield i jego współpracownicy z Pennington Biomedical Research Center przedstawili najnowsze zalecenia na podstawie bogatej i wielowątkowej historii przyjmowania makroskładników odżywczych.
Pacjenci z cukrzycą typu 2 poprawiają możliwość regulowania poziomu cukru we krwi, jeśli ich dieta ma obniżoną zawartość węglowodanów i więcej białka oraz tłuszczu.
Diety niskowęglowodanowe są obecnie modne, jednak ograniczenie węglowodanów może oznaczać problemy z sercem. Według medyków z American College of Cardiology, osoby, które dostarczają niewielką część dziennej dawki kalorii z węglowodanów, takich jak zboża, owoce i warzywa bogate w skrobię, są znacznie bardziej narażone na migotanie przedsionków.
Prosta zmiana składu pierwszego posiłku dnia może pomóc osobom z cukrzycą typu 2 lepiej kontrolować poziom cukru we krwi.
Diety niskowęglowodanowe są często zalecane osobom leczonym na cukrzycę, niewiele było jednak wiadomo na temat tego, czy ilość węglowodanów może wpływać na poziom cukru we krwi osób z cukrzycą lub stanem przedcukrzycowym, które nie przyjmują leków.
Szacuje się, że 30 proc. ludzi zmaga się z bezsennością. Jak uważają eksperci z Columbia University, częściowo można za to winić dietę.
Ludzie, którzy często gotują posiłki w domu, jedzą zdrowiej i dostarczają sobie mniej kalorii niż ci, którzy rzadko decydują się na samodzielne przygotowanie posiłków.
Statystyki amerykańskiego Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) pokazują, że otyłość dotyka ponad 40 proc. dorosłych Amerykanów, zwiększając u nich ryzyko chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i niektórych rodzajów raka. Co ciekawe, eksperci uważają, że przejadanie się nie jest główną przyczyną problemu nadmiernej wagi.
Według pracowników Uniwersytetu w Adelajdzie mięso we współczesnej diecie przydaje nadwyżki energii i przyczynia się do globalnego problemu otyłości.
Dieta o dużej zawartości białka może być dobrym sposobem na zachowanie zdrowej masy ciała.
Antydepresanty – im dłużej zażywane, tym więcej objawów odstawiennych powodują