Osiem kluczowych składników odżywczych - witaminy z grupy B - może mieć istotny wpływ na demencję, choroby sercowo-naczyniowe i inne problemy zdrowotne. Badania wskazują, że witaminy te odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu mózgu, zdrowiu serca, regeneracji po operacjach bariatrycznych, zapobieganiu wadom cewy nerwowej, a nawet w ryzyku rozwoju nowotworów.
Nawet poziomy witaminy B12 w normie mogą nie wystarczyć, aby chronić starzejący się mózg.
Zakażenie bakterią żołądkową Helicobacter pylori może zwiększać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. U osób powyżej 50-go roku życia ryzyko to może być średnio o 11 proc. wyższe po objawowym zakażeniu i nawet o 24 proc. wyższe około dziesięć lat po infekcji.
Dieta bogata w magnez jest kluczowa dla naszego zdrowia - zmniejsza ryzyko uszkodzenia DNA i wystąpienia przewlekłych chorób zwyrodnieniowych.
Zakażenie bakterią żołądkową Helicobacter pylori może zwiększać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Niektóre testy wskazywały, że wyższy poziom kwasu foliowego (witamina B9) u seniorów może mieć wpływ na problemy poznawcze, irlandzcy medycy zauważają jednak, że witamina ta raczej wspomaga zdolności kognitywne.
Wyższy poziom określonych składników odżywczych we krwi ma związek z lepszymi połączeniami w mózgu i wyższą wydajnością testów poznawczych u seniorów.
Ściślejsze przestrzeganie diety śródziemnomorskiej wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci u osób z grupy powyżej 65 lat.
Jedna na dwie osoby w wieku powyżej 65 lat i starsze ma niższe niż optymalne poziomy witaminy D we krwi. Co więcej, jeden na czterech seniorów cechuje się niedostatkiem witaminy B12, mówią wieku badacze z Helmholtz Zentrum w Monachium.
Ludziom po 50-tym roku życia często są zagrożone niedoborem witaminy B12 i kwasu foliowego, ostrzegają badacze z Trinity College w Dublinie.
Kukurydza ma różnorodne zastosowania w kuchni. W ostatnich latach szczególnie zyskała na popularności, ponieważ nie zawiera glutenu, a modna stała się dieta bez tego białka. Ale kukurydza przydaje się nie tylko jako składnik wielu dań. Zobacz, jakie zastosowania może mieć to zboże.
Wraz z wiekiem zmienia się nasze zapotrzebowanie na różne składniki. Dotyczy to też minerałów i witamin. Tych witamin szczególnie potrzebują kobiety w dojrzałym wieku.
Niedokrwistość jest skutkiem niedoborów żelaza, ale niedostateczne ilości witaminy B12 również mają znaczenie dla rozwoju tej dolegliwości.
Anemia jest jednym z najczęstszych zaburzeń krwi. Sprawdź, co jeść, by osłabić dolegliwość.
Pewne składniki odżywcze pomagają w zachowaniu zdrowia mózgu, pomimo upływu lat, mówią neurolodzy.