Dostarczanie organizmowi odpowiedniej dawki witaminy D może znacznie zmniejszyć ryzyko upadków u osób dojrzałych.
Wiek ma wpływ na funkcje poznawcze, wraz z upływem lat w większym lub mniejszym stopniu ulegają osłabieniu. Badania uczonych z uniwersytetów na całym świecie dowiodły, że w utrzymaniu dobrej kondycji umysłowej pomagają aktywność zawodowa, fizyczna, podejmowanie nowych wyzwań, gry i szarady oraz odpowiedni poziom określonych substancji w organizmie, m. in. kwasu foliowego, witaminy B12, ale także witaminy D.
Powszechnie znane są zdrowotne właściwości warzyw i owoców, w tym marchwi. Jej obecność w diecie przyczyni się jednak nie tylko do dobrej kondycji zdrowotnej, jest także polecana przez kosmetologów, dzięki niej możemy mieć ładną, zdrowo wyglądającą cerę.
Jak twierdzą naukowcy, witamina D może zmniejszyć tempo pogarszania się sprawności umysłowej w starszym wieku. Badania wykazały, że istnieje związek pomiędzy poziomem możliwości mentalnych a ilością witaminy D w organizmie osoby dojrzałej.
Jak informują eksperci science daily.com, niedobór witaminy D jest związany z chorobą Parkinsona. U większości cierpiących z powodu tego schorzenia notuje się zbyt niski poziom witaminy D.
Wzbogacenie codziennej diety o tran pochodzący z wątroby dorsza może pozwolić na ograniczenie ilości przyjmowanych leków.
Dotychczas prowadzone badania naukowe potwierdzały korzystny wpływ witaminy D na zdrowie starszych osób. Najnowszy eksperyment dowiódł, iż witamina ta nie tylko wspomaga walkę ze starzeniem się, zmniejsza też ryzyko zachorowania na cukrzycę II typu.
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z King’s College w Londynie oraz uczonych z USA, podwyższony poziom witaminy D w organizmie przyczynia się do niwelowania stanów zapalnych, które mają wpływ na proces starzenia się. Ponadto, większa ilość witaminy D dodatnio wpływa na układ odpornościowy.
Dotychczas wiadomo było, iż zbyt długie eksponowanie skóry na działanie promieni słonecznych sprzyja rozwojowi raka skóry, najnowsze badania dowiodły, że promienie słoneczne mogą też zapobiegać chorobom nowotworowym.
Produkty zwierające witaminę D, a więc ryby i przetwory mleczne powinny stanowić stały element jadłospisu starszych osób.
Mięso ryb to niezwykle cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz mikroelementów. Do najważniejszych z nich należą witaminy z grupy B, A, K, D, E oraz selen potas, magnez, żelazo.
Z badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition wynika, że ryzyko zachorowania na różne typy raka może być zmniejszone u kobiet po menopauzie nawet o 60% dzięki odpowiedniej dawce witaminy D.
Utrzymanie prawidłowej masy ciała jest szczególnie ważne w przypadku kobiet w wieku menopauzalnym. Związane z okresem klimakterium zmiany hormonalne sprzyjają przybieraniu na wadze, dlatego dobrze jest zastanowić się nad tym, co i w jakich ilościach wtedy spożywamy. Zachowanie prawidłowej masy ciała ma olbrzymie znaczenie nie tylko dla dobrego samopoczucia i ogólnej kondycji fizycznej, ale także przyczynia się do ograniczenia ryzyka wystąpienia wielu poważnych chorób.
W czasie menopauzy szczególnie ważne jest dbanie o odpowiednią dietę. Należy tak komponować posiłki, by dostarczały w odpowiednich ilościach wszystkich składników odżywczych a jednocześnie nie powodowały łatwego w tym okresie przybierania na wadze.
W jesienno-zimowym czasie niestety bardzo często czujemy się ospali, zmęczeni i skarżymy się na zły nastrój. Winowajcą jest brak odpowiedniej dawki światła słonecznego w krótkie i pochmurne dni.
Zanieczyszczenie powietrza i depresja mają związek z chorobami serca