Nowe badania sugerują, że spożywanie pokarmów, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak ryby, kurczak i orzechy, może być związane z niższym poziomem we krwi białka związanego z chorobą Alzheimera i problemami z pamięcią.
Spożywanie pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 może chronić przed chorobą Alzheimera, wynika z nowych badań. W testach wzięło udział 1200 wolnych od demencji osób po 65 roku życia. Wszyscy przeszli badania krwi w celu sprawdzenia poziomu kluczowego w chorobie Alzheimera białka. Wcześniej podali uczonym dokładne informacje na temat swojej diety.
Podobnie jak garderoba, przyjęty standard treningu może wymagać „odświeżenia". Jeśli wciąż wykonuje się ćwiczenia cardio - te same w tym samym czasie, a jednocześnie unika się treningu siłowego. Może to wpłynąć na osłabienie wyników , mówią trenerzy. Warto urozmaicić aktywność fizyczną, by mieć pewność, że efekty szybciej dadzą się dostrzec.
Uważa się, że witamina D chroni przed całym szeregiem chorób - od cukrzycy i osteoporozy po raka jelita grubego oraz choroby serca. Badania wykazują jednak, że niewielu ludzi dostarcza jej odpowiednie ilości, szczególnie w starszym wieku.
Witaminy to związki organiczne, których określona ilość jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Trzeba je dostarczać z pożywieniem, ponieważ organizm albo nie wytwarza ich wystarczająco dużo, albo wcale.
Witamina D, na przestrzeni ostatnich kilku lat, stała się „hitem" w ekipie witamin. Umożliwia organizmowi absorpcję wapnia, co jest niezbędne by mieć mocne kości i zęby. Ponadto pomaga utrzymać układ odpornościowy w dobrej kondycji, może zmniejszyć ryzyko niektórych rodzajów nowotworów, jak również obniżyć ryzyko takich chorób układu nerwowego, jak stwardnienie rozsiane.
O AMD przypominano niedwno w związku z tym, że na chorobę cierpi brytyjska aktorka Judi Dench. Jednocześnie jednak lekarze zwracają uwagę na to, że związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej nie stanowi nieuniknionej części procesu starzenia się i można wiele zrobić, aby uchronić się przed chorobą.
Jeśli chodzi o składniki polecane dla zdrowia oczu, większość ludzi wskazuje bez zastanowienia witaminę A i beta-karoten. Nie umniejszając ich wartości jednak, trzeba podkreślić, że nowe badania sugerują, iż witamina D wydaje się tu mieć najistotniejsze znaczenie
Upływ czasu jest nieunikniony, ale powstrzymywanie jego konsekwencji leży w naszej mocy. Jednym z niezbędnych elementów walki o młodość, zarówno wizerunkową, jak i zdrowotną, jest odpowiedni sposób odżywiania się. Badania rzucają światło na sposób, w jaki witaminy i inne składniki odżywcze mogą pomóc zachować "ostrość" pamięć i "zwinność" mózgu. Dieta pomaga zapobiec demencji.
Eksperci ds. urody ostrzegają, że worki pod oczami są ceną kobiet zapłacić za ponure dni zimowe. Chłodna pora roku sprawia, że kobiety wyglądają nawet pięć lat starzej.
O tej porze roku, kiedy mamy do dyspozycji mniej godzin światła dziennego, jego ilość może być niewystarczająca, by utrzymać swój poziom witaminy D. Pomocne jest więc jedzenie bogatych w witaminę D tłustych ryb, takich jak łosoś czy makrela, choć warto pamiętać, że promienie słoneczne są zdecydowanie najważniejszym źródłem tej witaminy.
Witamina D jest niezbędna do aktywacji układu immunologicznego przy gruźlicy. Nowe odkrycie może pomóc w opracowaniu skutecznych metod leczenia chorób płuc.
Badania na temat zapobiegania i leczenia chorób serca dowodzą, iż można chronić swoje serce m. in. przez umiarkowane picie alkoholu, dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy D i ćwiczenia. Jednocześnie wskazują, że stres w pracy czy żal po stracie bliskiej osoby zagrażają zdrowiu serca.
Witamina D to substancja znana przede wszystkim jako czynnik niezbędny do prawidłowego rozwoju układu szkieletowego. Jej niedobór wiąże się z ryzykiem krzywicy u dzieci oraz osteoporozy u starszych osób, najczęściej kobiet.
Upadek osoby starszej wiąże się z poważnymi konsekwencjami. Często prowadzi do poważnych złamań, które wymagają długiej i trudnej rekonwalescencji, jest też jedną z najczęstszych przyczyn śmierci w wyniku wypadku wśród osób po 65 roku życia. Wiedza na temat ochrony przed upadkami więc jest przydatna nie tylko ludziom starszym, ale i ich opiekunom.
Schorzenia psychiczne zaburzają ciśnienie krwi i zmienność tętna