Choroby sercowo-naczyniowe są główną przyczyną zgonów na świecie: 80 procent zgonów ma miejsce w krajach o niskich i średnich dochodach. Jednak międzynarodowe wytyczne dotyczące zdrowia serca opierają się głównie na badaniach prowadzonych w krajach o wysokich dochodach i często pomijają pierwotne przyczyny chorób sercowo-naczyniowych, uważa Scott Lear, profesor nauk o zdrowiu z Simon Fraser University.
Zwiększ ilość warzyw i owoców w diecie - w ten sposób nie tylko poprawisz swoje zdrowie fizyczne, ale i osłabisz poziom doświadczanego stresu.
Nowe badania przeprowadzone przez uczonych z Harvard T.H. Chan School of Public Health dowodzą, że regularne jedzenie produktów o wysokiej zawartości błonnika pomaga zmniejszyć ryzyko raka piersi.
Jeśli stosujesz nieprawidłową dietę i spędzasz wiele godzin dziennie siedząc, to masz znacznie większe ryzyko przewlekłego zaparcia.
Istnieje bardzo prosty sposób na poprawę humoru - wystarczy jeść więcej warzyw i owoców.
Zewsząd słyszymy, jak ważne jest umieszczenie warzyw i owoców w codziennej diecie. Bez nich nie można liczyć na dobre zdrowie i młody wygląd. Jednocześnie jednak wiadomo, że naturalne produkty od dawna nie są tak „naturalne" z powodu różnych środków, które mają ochronić uprawy przed chorobami i szkodnikami. W efekcie, np. serwując sobie sałatki, nierzadko jednocześnie dostarczamy organizmowi wiele szkodliwych substancji. Zobacz, jak myć warzywa i owoce, by osłabić ilość zawartych w nich niebezpiecznych związków.
Osoby z dużą ilością pokarmów bogatych w potas w diecie mogą być mniej narażone na udar mózgu.
Warzywa i owoce intensyfikują reakcję organizmu na zagrożenia i zmniejszają ryzyko infekcji.
Święta sprzyjają rodzinnym posiłkom i choć bożonarodzeniowy okres nierzadko wiąże się z nadmiernym raczeniem się rozmaitymi smakołykami, generalnie jedzenie wraz z rodziną wspiera zdrową dietę.
Przeciwbólowe leki opioidowe wyrządzają więcej szkody niż przynoszą pożytku