Korzyści płynące ze spożywania żywności zawierającej naturalne cukry są w porównaniu z produktami zawierającymi cukry dodane.
Pacjenci z przewlekłą chorobą wątroby (ang. Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, MASLD), którzy jednocześnie mają nadciśnienie, stan przedcukrzycowy lub cukrzycę, albo niski poziom cholesterolu HDL, są najbardziej narażeni na ryzyko śmierci.
Do tej pory redukcja masy ciała była głównym celem terapeutycznym u osób ze stanem przedcukrzycowym. Jednak analiza dużego badania z Tybingi wykazała, że pacjenci, którzy przywracają poziom cukru we krwi do normy poprzez zdrowy styl życia, ale nie tracą na wadze, a nawet ją zwiększają, wciąż zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o 71 procent.
Nowe badania sugerują, że ciecierzyca może pomagać w poprawie poziomu cholesterolu, podczas gdy czarna fasola wiąże się ze zmniejszeniem stanu zapalnego, oferując prosty i niedrogi sposób na obniżenie ryzyka chorób przewlekłych.
Obecne wytyczne medyczne zalecają, aby osoby znajdujące się we wczesnym stadium cukrzycy typu 2 (tzw. stan przedcukrzycowy) utraciły co najmniej 7 proc. masy ciała w celu zapobiegania rozwojowi pełnoobjawowej cukrzycy. Jednal według ekspertów celem profilaktyki u osób ze stanem przedcukrzycowym lub wysokim ryzykiem cukrzycy typu 2 było osiągnięcie remisji glikemicznej (czyli normalizacji regulacji poziomu cukru we krwi).
Stan przedcukrzycowy dotyka wielu ludzi i u większości z tych osób rozwinie się cukrzyca typu 2. Mimo to skuteczne interwencje dietetycznepozostają ograniczone. Pistacje wykazały obiecujące działanie w poprawie wskaźników jakości diety, jednak niewiele było wiadomo o ich wpływie na mikrobiom jelitowy - kluczowy czynnik w regulacji poziomu glukozy i stanów zapalnych.
Związek o nazwie sulforafan, występujący w kiełkach brokułów, może być powiązany z poprawą poziomu cukru we krwi u osób z prediabetycznym stanem metabolicznym, który jest „wstępem" do cukrzycy typu 2.
Cukrzyca typu 2 i stan przedcukrzycowy są związane z przyspieszonym starzeniem się mózgu, ostrzegają eksperci z Karolinska Institutet w Szwecji. Dobra wiadomość jest jednak taka, że można temu przeciwdziałać poprzez zdrowy styl życia.
Aktualne wytyczne medyczne zalecają, aby osoby we wstępnym stadium cukrzycy typu 2 straciły co najmniej 7 procent masy ciała, aby zapobiec objawom cukrzycy. Takie schudnięcie powinno oznaczać remisję glikemiczną (normalizację regulacji poziomu cukru we krwi) jako cel profilaktyki u osób ze stanem przedcukrzycowym.
Osoby, u których zdiagnozowano stan przedcukrzycowy, mogą zmniejszyć długoterminowe ryzyko śmierci i powikłań zdrowotnych związanych z cukrzycą, jeśli dzięki diecie i ćwiczeniom opóźnią wystąpienie cukrzycy o kilka lat.
U osób z podwyższonym poziomem cukru we krwi ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych i otępienia jest wyższe niż u pozostałych.
Osoby z cukrzycą typu 2, które piły sfermentowany napój herbaciany kombucha przez cztery tygodnie, miały niższy poziom glukozy we krwi na czczo niż wtedy, gdy podawano im napój placebo o podobnym smaku.
Metabolizm u pacjentów z cukrzycą typu 2 i stanem przedcukrzycowym jest znacznie bardziej zaburzony niż u zdrowych ludzi i różni się w zależności od narządów i nasilenia choroby.
Znacząca zmiana stylu życia, w tym podjęcie dużej ilości ćwiczeń, pomaga osobom ze stanem przedcukrzycowym poprawić poziom glukozy we krwi, a tym samym opóźnić lub nawet zapobiec cukrzycy typu 2.
Badanie z udziałem ponad 8 tysięcy uczestników wykazało, że ci, w rodzinach których ktoś chorował na cukrzycę, cechują się o 26 proc. wyższym ryzykiem wystąpienia stanu przedcukrzycowego.