Kobiety, które jedzą banany, awokado i łososia, mogą zmniejszyć negatywny wpływ soli na swoją dietę. Jedzenie bogate w potas wiąże się z niższym ciśnieniem krwi, szczególnie u pań, które serwują sobie duże dawki soli.
Badanie z udziałem ponad pół miliona ludzi pokazało, że ci, którzy dodają sól do jedzenia przy stole, są bardziej narażeni na przedwczesną śmierć z jakiejkolwiek przyczyny.
Dbanie o dobre nawodnienie może wiązać się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju niewydolności serca. Dostarczanie sobie odpowiedniej ilości płynów przez całe życie nie tylko wspomaga funkcjonowanie organizmu, ale może osłabić ryzyko poważnych problemów z sercem w późniejszych latach.
Zastąpienie soli kuchennej przyprawami o niższej zawartości sodu (np. solą potasową) obniża ryzyko udaru u osób z nadciśnieniem lub wcześniejszym udarem.
Na Washington State University znaleziono sposób na to, aby jedzenie smakowało słono, ale z mniejszą ilością chlorku sodu, którego większe ilości niekorzystnie wpływają na zdrowie.
Dobre nawodnienie przez całe życie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niewydolności serca.
Jeśli w organizmie brakuje cynku, może to przyczyniać się do nadciśnienia. Wszystko przez zmianę sposobu, w jaki nerki radzą sobie z sodem.
Kiedy „dopada" cię skurcz mięśni, sięgnij po elektrolity, będą skuteczniejsze w osłabianiu skurczu niż zwykła woda, mówią eksperci z Edith Cowan University.
Nawet nieznacznie obniżony poziom sodu we krwi oznacza w przypadku seniorów wyższe ryzyko upadków i złamań.
Z biegiem lat i rozwojem badań naukowych cały czas przybywa dowodów na szeroki i bardzo szkodliwy wpływ nadmiernego spożycia soli na zdrowie człowieka. Do długiej listy chorób i powikłań dotychczas kojarzonych z działaniem soli teraz naukowcy dodają kolejne, m.in. otyłość i demencję. Sól w diecie to jednak nie tylko ta widoczna dla oka, którą sami dodajemy do potraw poprzez ich solenie, ale także ta niewidoczna, znajdująca się w gotowych produktach spożywczych, które kupujemy.
Może się zdarzyć tak, że pomimo odpowiedniej diety wskaźnik wagi przechyla się nieco znaczniej niż się zakładało. Nie oznacza to jeszcze braku sukcesów w wysiłkach ochudzania, być może taki niespodziewanie wyższy odczyt wagi może mieć zaskakującą, niezwiązaną z żadną chorobą, przyczynę. Oto kilka powodów nagłego przybierania na wadze.
Osoby w starszym wieku, które muszą poddawać się dializom, wykazują wyższe ryzyko demencji.
Dawka 2,5 łyżeczek soli dziennie jest bezpieczna dla serca i układu krążenia – twierdzą uczeni z McMaster University w Kanadzie.
Już po raz dziesiąty koalicja WASH – World Action on Salt & Health, skupiająca ekspertów z całego świata: naukowców, lekarzy, instytucje oraz specjalistów ds. zdrowia publicznego organizuje w dniach od 29 lutego do 6 marca globalną akcję edukacyjną, która ma przypomnieć o potrzebie kontroli ilości soli w naszej diecie i skłaniać do refleksji nad jej nadmiernym spożyciem. Na co zwracać uwagę, aby ograniczyć spożycie soli?
Nie solone nie smakuje. Natomiast słone jest nie zdrowe – tak mówi wielu dietetyków. Czy sól rzeczywiście jest aż tak niezdrowa? Okazuje się, że ograniczanie soli też może być dla naszego zdrowia niekorzystne.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu