Jedzenie ponad 45 proc. dziennej dawki kalorii po godzinie 17:00 zaburza poziom glukozy, stwarzając poważne zagrożenia dla zdrowia.
Infekcja Covid-19 może przyspieszać starzenie się naczyń krwionośnych nawet o pięć lat. Efekt ten jest szczególnie widoczny u kobiet i zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca czy udar.
Warto regularnie mierzyć poziom ciśnienia, by móc ocenić na ile jesteśmy zagrożeni chorobami układu krwionośnego i serca i dostatecznie wcześnie reagować. Żeby mieć lepszy ogląd sytuacji jednak, warto mierzyć ciśnienie na obydwu ramionach.
Ekspozycja na promienie słoneczne gwarantuje odpowiednią ilość witaminy D w organizmie, a to może pomóc uchronić się przed chorobami sercowo-naczyniowymi.
Związek znajdujący się w ciemnej czekoladzie może dać efekt odmładzający