Substancja chemiczna powszechnie stosowana w produktach konsumenckich i pralniach chemicznych, tetrachloroetylen (PCE), może potrajać ryzyko rozwoju zwłóknienia wątroby. Nie tylko alkohol, otyłość czy wirusowe zapalenie wątroby mogą być przyczyną chorób tego narządu, ale również czynniki środowiskowe.
Możesz nie zdawać sobie sprawy, że większość leków zatwierdzonych do leczenia ma swoje źródło w naturze.
Zgony z powodu nowotworów związanych z otyłością potroiły się w Stanach Zjednoczonych w ciągu ostatnich dwóch dekad.
Na Instytut Karolinska obliczono, że osoby z chorobą stłuszczeniową wątroby mają niemal dwukrotnie wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci w porównaniu do ogólnej populacji.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego School of Medicine rzucili nowe światło na rozwój raka wątroby, szóstego najczęściej diagnozowanego nowotworu i czwartej najczęstszej przyczyny zgonów z powodu raka na świecie. Okazuje się, że zachodzi interakcja między metabolizmem komórkowym a uszkodzeniem DNA, która napędza rozwój stłuszczeniowej choroby wątroby w raka.
Wśród ludzi otyłych utrata wagi osiągnięta dzięki operacji bariatrycznej wiąże się z o 32 proc. niższym ryzykiem zachoroania na raka i 48 proc. niższym ryzykiem zgonu z powodu raka w porównaniu z osobami, które nie przeszły takiego zabiegu.
Wiadomo, że rak wątrobowokomórkowy, rodzaj raka wątroby związany z zakażeniami wirusem zapalenia wątroby, ma wysoki wskaźnik nawrotów po usunięciu guzów. Ostatnie postępy w terapii przeciwwirusowej zmniejszyły liczbę dotkniętych nim pacjentów, ale otyłość i cukrzyca są czynnikami w rozpowszechnieniu raka tego rodzaju. Jednak wpływ tych czynników na przeżycie pacjentów i nawrót nowotworu nie był jasny.
Szacuje się, że około jedna na cztery osoby dorosłe na świecie ma chorobę wątroby, która jest też czynnikiem ryzyka choroby serca.
Wskaźniki zapadalności na 17 z 34 form nowotworu rosną w kolejnych młodszych pokoleniach, mówią eksperci z USA. Rzecz dotyczy m. in. raka piersi, trzustki i żołądka.
Niezamierzona utrata masy ciała wiąże się ze wzrostem ryzyka diagnozy raka w kolejnym roku.
Stosowanie leków o działaniu hipoglikemizującym z grupy agonistów GLP1 wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju marskości i raka wątroby u osób chorych na cukrzycę typu 2 i przewlekłą chorobę wątroby.
Wiele osób codziennie sięga po napoje dosładzane cukrem, co może zagrozić zdrowiu wątroby. Właśnie sprawdzono związek pomiędzy spożyciem napojów słodzonych cukrem i sztucznie słodzonych a występowaniem raka wątroby i przewlekłych chorób tego narządu u kobiet.
Jednemu na dziesięć przedwczesnych zgonów można by zapobiec, gdyby ludzie przynajmniej w połowie wypełniali zalecenia dotyczące poziomu aktywności fizycznej, mówią eksperci z Uniwersytetu Cambridge.
Kwas acetylosalicylowy może zmniejszać ryzyko nowotworów układu pokarmowego o 22 do nawet 38 proc.
Nowe badania sugerują, że szafran wykazuje istotne działanie chemoprewencyjne przeciwko rakowi wątroby.