Wiadomo już od jakiegoś czasu, że regularna aktywność pomaga zachować dobre zdrowie, w tym może zmniejszyć ryzyko różnych nowotworów. Teraz jednak badacze wyjaśniają, skąd bierze się wspomniany efekt treningów.
Naukowcy z Northwestern University of Evanston odkryli związek między niedoborem witaminy D i agresywnym rakiem prostaty.
Dziś obchodzimy Światowy Dzień Wallki z Rakiem. Mottem Dnia jest „We Can. I Can" („My możemy. I mogę") - ma przypominać, że każdy członek światowej populacji może coś zrobić, by zmniejszyć poziom zachorowalności na raka.
Od dawna uczeni mówią, że seks przydaje prozdrowotnych korzyści, m. in. wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwbólwowo, pomaga łagodzić zaburzenia snu. Teraz do tej listy można dodać ochronę przed rakiem prostaty.
Większa aktywność fizyczna daje lepszą ochronę przed śmiercią z powodu różnych form nowotworu, np. raka sutka, okrężnicy i prostaty.
Osoby starsze także powinny prowadzić zdrowy tryb życia, aby móc liczyć na dobre samopoczucie. Nie wolno „spocząć na laurach". Aktywność w młodszym wieku nie daje profitów „na zawsze" - trzeba dbać o siebie przez cały czas.
Właściwości lecznicze Buchu mogą pomóc w walce z rakiem, ponieważ osłabiają stany zapalne.
Jedzenie przetworzonego mięsa, parówek, kiełbasek, boczku, etc., może prowadzić do raka jelita grubego. Co więcej, już sam nadmiar czerwonego mięsa także jest prawdopodobną przyczyną choroby, twierdzą eksperci Światowej Organizacji Zdrowia.
Naukowcy poszukujący szczepionki przeciw malarii dla ochrony kobiet w ciąży odkryli, że białko wytwarzane przez pasożyty wywołujące malarię, może z dużą skutecznością pomóc w walce z nowotworami.
Suplementy witaminowe i mineralne są coraz powszechniejsze. W Stanach Zjednoczonych. około połowa badanych twierdzi, że stosuje co najmniej jeden suplement diety, a jedna trzecia sięga po multiwitaminy. Jednak to nie zawsze jest bezpieczne.
Rak prostaty to druga najczęstsza forma nowotworu u mężczyzn na świecie i piąta przyczyna zgonów związanych z rakiem u mężczyzn.
Kapusta jest popularnym produktem naszych kuchni, bo stanowi składnik wielu potraw z polskiego menu, jest niezbędna do przygotowania gołąbków, bigosu, wielu surówek, rodzaju farszu do pierogów, etc. Warzywo ma jednak rozmaite zastosowania.
W 2013 roku zdiagnozowano niemal 15 milionów nowych przypadków raka, a nowotwory spowodowały śmierć 8,2 mln osób.
Zażywane codziennie niskie dawki kwasu acetylosalicylowego mogą pomóc uchronić się przed rakiem piersi.
Jak wynika z nowych badań, stosowanie tzw. „zachodniej diety" po rozpoznaniu raka prostaty może zwiększyć ryzyko śmierci z powodu tej choroby.