Nowotwory stanowią obecnie drugą przyczynę (pierwsza to choroby serca i układu krążenia) śmierci w zakresie globalnym. Badania dowiodły, że poza czynnikami genetycznymi, na rozwój różnych form raka wpływ ma styl życia, w tym dieta. Poniżej przedstawiamy listę produktów, które wykazują silne działanie antynowotworowe.
Zielona herbata już dawno została okrzyknięta prawdziwym eliksirem zdrowia. Dotychczasowe badania wykazały, że jest pomocna w ochronie przed wieloma chorobami, a także pomaga osłabić objawy niektórych istniejących dolegliwości. Teraz okazało się, że może poprawić pamięć.
Popularny w rodzimej kuchni czosnek ma wiele prozdrowotnych zalet. Przede wszystkim jest polecany ze względu właściwości wspomagające ochronę przed chorobami i szybsze wyleczenie się z przeziębienia. Okazuje się, że warzywo może być skuteczne w zapobieganiu różnych rodzajów nowotworu.
Choć powszechnie wiadomo, iż siedzący tryb życia to najprostszy sposób na przyspieszenie procesu starzenia się i ułatwienie rozwoju wielu chorób, w tym raka, ciągle nie chcemy ćwiczyć.
Nowe badania wykazały, że spożywanie orzechów wiąże się z niższym ryzykiem raka trzustki.
Dieta o wysokiej zawartości tłuszczu i wysokiej kaloryczności może zwiększyć ryzyko śmiertelnego raka trzustki, wynika z badań przeprowadzonych na zwierzętach.
Rak trzustki to relatywnie rzadka, ale bardzo śmiertelna forma nowotworu. Okazuje się jednak, że można znacząco obniżyć ryzyko jej rozwoju dzięki stosowaniu dobrej diety.
Onkolodzy podkreślają, że dieta śródziemnomorska to idealny styl życia dla przeciwdziałania nowotworom.
Nowotwór trzustki należy do najbardziej śmiercionośnych. Mniej niż 5% chorych żyje dłużej niż 5 lat od zdiagnozowania. Obok agresywnego charakteru guza i jego oporności na leki wykorzystywane w chemioterapii jedną z przyczyn takich statystyk jest późna diagnoza.
Pacjenci z chorobą nowotworową przyjmujący statyny (leki obniżające poziom cholesterolu) byli o 15 proc. mniej narażeni na śmierć z powodu raka lub jakiejkolwiek innej choroby w porównaniu do pacjentów, którzy nie zażywają wspomnianych medykamentów.
Ci, którzy intensywnie palą papierosy lub piją alkohol, są znacznie bardziej narażeni na rozwój raka trzustki w młodszym wieku niż osoby, które nie sięgają tak często po te używki.
Nowe badania opublikowane czasopiśmie „Gut" sugerują, że zwiększenie spożycia przeciwutleniaczy może obniżyć ryzyko trzustki aż o 67 proc.
Jon Lord, klawiszowiec znany z Deep Purple, nie żyje. Muzyk zmarł 16 lipca w wieku 71 lat.
Każdy moment jest dobry na rzucanie palenia. Pozbycie się nałogu polepsza samopoczucie, wygląd i pozwala uchronić się przed rożnymi dolegliwościami. Aby zwiększyć motywację do walki z nałogiem, warto uświadomić sobie związane z tym korzyści. Im bardziej konkretne dane, tym bardziej sprecyzowany cel i rozumienie zyskanego dzięki wysiłkowi dobra.
Analiza bakterii w jamie ustnej może być sposobem na wykrycie raka trzustki na wcześniejszym etapie. Rak trzustki jest jednym z najtrudniejszych do leczenia nowotworów, ponieważ rozprzestrzenia się bardzo szybko - tylko jeden na pięciu pacjentów przeżywa ponad pięć lat od diagnozy. Odkrycie oznak, które mogłyby pozwolić lekarzom na wcześniejszą diagnozę, jest więc w tym wypadku szczególnie przydatne.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu