Nadmierne spożycie alkoholu prowadzi do kaca i bólów głowy, zmęczenia oraz nudności. Picie alkoholu ma również związek z wieloma problemami zdrowotnymi, w tym z chorobami serca, marskością wątroby i zaburzeniami odporności. Jednym ze sposobów uniknięcia tych konsekwencji jest oczywiście ograniczenie picia napojów wyskokowych, jednak uczeni z Chin znaleźli sposób łagodzenia kaca i innych niepożądanych skutków - genetycznie zmodyfikowany probiotyk.
Jelito cienkie to miejsce aktywności drobnoustrojów i cel leczenia probiotykami między innymi z biegunki, nieswoistego zapalenia jelit i zespołu jelita drażliwego. Aby jednak trafić jelita, probiotyki muszą najpierw przejść przez żołądek, wrogie kwaśne środowisko, które może zniszczyć te pożyteczne bakterie. Teraz opracowano ochronny żel, który zapewnia probiotykom bezpieczniejszą drogę.
Enzym wytwarzany podczas fermentacji warzywa powszechnego w kuchni japońskiej może zwiększać ilość co najmniej jednej pożytecznej bakterii związanej ze zdrowiem okrężnicy.
Czerwone, fioletowe i niebieskie pigmenty w owocach, warzywach zwane antocyjanami mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy dzięki oddziaływaniu na metabolizm energetyczny, mikroflorę jelitową i osłabianie stanów zapalnych.
Orzechy włoskie w diecie zmieniają skład bakterii w jelitach i w ten sposób mogą wpływać na poprawę zdrowia.
Sezon na borówki (czarne jagody) trwa. Sięgnij po te owoce, jeśli chcesz zadbać o zdrowie układu pokarmowego.
Wystarczyło osiem tygodni zdrowego stylu życia, by biologicznie odmłodzić się o trzy lata. Dwumiesięczne zmiany obejmowały: zdrową dietę, odpowiednio długi sen, regularną aktywność fizyczną oraz relaks, a także suplementację probiotykami i określonymi składnikami odżywczymi.
Dobra wiadomość dla tych, którzy lubią zaczynać dzień od filiżanki kawy: singapurscy badacze stworzyli nowe probiotyczne napoje kawowe i herbaciane.
Osobom, które odczuwają objawy lęku, można pomóc dzięki regulacji flory bakteryjnej w jelitach za pomocą probiotycznej i nieprobiotycznej żywności oraz suplementów.
Błonnik, środki przeciwskurczowe i olejek z mięty pieprzowej są skutecznymi środkami na zespół jelita drażliwego (irritable bowel syndrome, IBS), czytamy w British Medical Journal.
Probiotyki, suplementy diety z zwartością prozdrowotnie działających bakterii, mogą mieć wpływ na nasz układ kostny. Jak pokazały badania, u starszych kobiet, które otrzymywały probiotyki, utrata masy kostnej zmniejszyła się o połowę w porównaniu seniorek przyjmujących placebo.
Bakterie w mocnym piwie mogą pomóc w zmniejszeniu nadmiaru kilogramów, mówią uczeni z Uniwersytetu w Amsterdamie.
Ostatnio mamy coraz więcej naukowych dowodów na przemożny wpływ stanu flory jelitowej na nasze zdrowie - i fizyczne, i psychiczne. Kolejne badania odkrywają coraz to nowe oddziaływanie mikrobiomu. Teraz pokazano, że jego skład i ilość może wpływać na poziom odczuwanego lęku.
Ilość i rodzaj bakterii w jelitach ma ogromny wpływ na stan zdrowia i pracę mózgu. Badania pokazują, że mikrobiom oddziałuje m. in. na sposób przechowywania tłuszczu, poziom glukozy we krwi i reakcję organizmu na hormony odpowiedzialne za uczucie głodu lub sytości. Ostatnie testy pokazały, że mikrobiota wpływa też na przekaźniki, które regulują nastrój i ma znaczenie dla zachowania zdrowia psychicznego. Aby zadbać o obecność odpowiednich bakterii w jelitach, dołącz te produkty do swojego jadłospisu.
Skład i aktywność mikroflory w jelitach może być warunkowana przez wpływ czynników zewnętrznych. Należą do nich np. rodzaj diety, używki, leki (zwłaszcza antybiotyki), higiena czy przewlekły stres, ale bardzo istotne są też genetyka i czynniki geograficzne. Jednak jak wskazują badania, to właśnie będący skutkiem nadmiaru obowiązków stres, jest jedną z najczęściej wymienianych przez Polaków przyczyn dolegliwości brzusznych. Jak w dobie postępującego rozwoju cywilizacji możemy radzić sobie z problemami ze strony układu pokarmowego, w tym z Zespołem Jelita Nadwrażliwego (ZJN)?