Biała herbata powstaje z młodych, wiosennych pączków rośliny, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Uprawia się ją jedynie w Chinach i na Sri Lance, a jej produkcja jest limitowana i odbywa się według tradycyjnych, bardzo rygorystycznych zasad. Dlatego biała herbata stanowi najdroższy, najrzadziej spotykany i cieszący się największym uznaniem gatunek. Jej dobroczynne właściwości wykorzystywane są zarówno w medycynie jak i kosmetyce.
Jak podaje „International Journal of Cancer”, brunatnice zawierają składniki mogące być pomocnymi w zapobieganiu rakowi skóry.
Naukowcy z University de Laval odkryli, że związki chemiczne znajdujące się w czerwonym winie mogą zredukować choroby dziąseł. Czerwone wino zawiera polifenole (barwiące wino na właśnie czerwony kolor) redukujące paradontozę, chorobę atakującą dziąsła.
Jak pokazują przeprowadzone w Hiszpanii badania, śródziemnomorska dieta wzbogacona dodatkowo o orzechy lub oliwę z oliwek ma znacznie lepszy wpływ na serce, niż standardowa dieta o niskiej zawartości tłuszczu.