Słodkie, soczyste mandarynki to świetny zdrowy deser. Teraz jest kolejny powód, by po nie sięgać - mają właściwości ochronne przed chorobami serca i cukrzycą. Pomagają też uniknąć otyłości.
Z danych Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że na całym świecie z powodu otyłości cierpi 600 milionów ludzi, a 1,9 mld ma nadwagę. Dlaczego tak trudno jest zachować odpowiednią masę ciała? Może za to odpowiadać ewolucja, mówią uczeni.
Dla diabetyków utrzymywanie ciśnienia krwina poziomie nie wyższym niż 130/80 jest kluczowe, by mogli uchronić się przed zawałami i udarami.
Regularne picie kawy może pomóc w zachowaniu odpowiedniej wagi, wynika z nowych brytyjskich badań.
Jeśli w sypiali świeci się jakieś światło, może to mieć wpływ na poziom twojej wagi, odkryli uczeni z US National Institute of Environmental Health Sciences w Karolinie Północnej w USA.
Od długiego czasu jasne jest, że dieta ma znaczący wpływ na nasze samopoczucie i ryzyko rozwoju różnych chorób. Lista dolegliwości, które wynikają z niewłaściwego sposobu odżywiania się jest dość długa i obejmuje poważane problemy zdrowotne, takie jak nowotwory.
Niechęć do osób otyłych jest dość powszechna i silna - wręcz odczłowieczająca tych, którzy mają problem z wagą, wynika z nowego brytyjskiego raportu.
Wakacje to okres, w którym wielu ludzi zyskuje na wadze. Wszystko dlatego, że odpoczynek sprzyja większemu dietetycznemu folgowaniu sobie: mniejszej kontroli nad ilością i jakością jedzenia.
Tempo chodzenia może wskazywać na poziom sprawności i szanse na długowieczność, mówią uczeni z Uniwersytetu w Leicester.
Po raz pierwszy pokazano w badaniach, że bardzo przetworzona żywność ma związek z przybieraniem na wadze.
Różne rodzaje cukru różnie oddziałują na nasz organizm. Fruktoza, czyli cukier owocowy, może zwiększać uczucie głodu.
Osoby w średnim wieku z otyłością brzuszną cechują się mniejszą objętością substancji szarej niż rówieśnicy o wadze w normie.
Z badań, w których wykorzystano dane z ponad stu krajów, wynika, że większa ilość ryżu w diecie może być pomocna w walce z otyłością.
Badania pokazują, że zbyt krótki sen oznacza wyższe ryzyko choroby wieńcowej, udaru, a także cukrzycy. Lista kłopotów zdrowotnych jest jednak dłuższa.
Cukier, i ten znajdujący się naturalnie w różnych produktach, i ten dodawany, ma wiele różnych form. Współczesny przemysł spożywczy często wykorzystuje syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy (high fructose corn syrup, HFCS) - jaki ma wpływ na organizm?
Udar przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych – wykształceni nie są zabezpieczeni