Zegar biologiczny jest nieubłagany, a skutki upływu czasu spędzają sen z powiek każdej z kobiet. Istnieje jednak wiele sposobów by opóźnić efekty starzenia.
Nierzadko wydajemy fortunę na najlepsze specyfiki - kremy, balsamy, maseczki, etc., tymczasem najlepsza broń w walce ze starzeniem się jest tuż pod naszym nosem. To, co jemy i jakie ćwiczenia wykonujemy, ma bezpośredni wpływ na proces starzenia się. Wystarczą niezbyt inwazyjne, ale regularne zmiany w stylu życia, a efekt powinien być zachwycający.
Osoby starsze, które jadają tłuste ryby co najmniej raz w tygodniu, mogą zmniejszyć ryzyko poważnego osłabienia wzroku spowodowanego zwyrodnieniem plamki żółtej, wynika z amerykańskich badań.
Wiosną, gdy natura budzi się do życia, nabieramy sił, by dokonywać nawet drobnych zmian w naszym życiu. Zwiększamy aktywność fizyczną, bardziej dbamy o wygląd zewnętrzny i więcej myślimy o zdrowym odżywianiu. Jak pokazało badanie przeprowadzone przez kampanię „Flora. Pokochaj swoje serce" ponad 80% ankietowanych deklaruje chęć prowadzenia zdrowego trybu życia. Jednak kiedy od słów mamy przejść do czynów, każdy z nas znajduje wystarczająco dużo wymówek, aby odwlec w czasie wprowadzenie zmian.
Po długiej i mroźnej zimie z radością powitaliśmy wiosnę. Wiosna to pora roku, która pozytywnie wpływa na naszą psychikę i pobudza nas do działania. Niektórzy zaczynają uprawiać sport, inni rozpoczynają dietę, aby przed latem zgubić kilka kilogramów. Nasze menu jest nadal ubogie w świeże owoce i warzywa, a dostępne „nowalijki” zawierają często więcej nawozów i sztucznych dodatków niż witamin. W tym czasie należy zadbać o osłabiony po zimie organizm.
Wiosna budzi się bardzo leniwie. Krótsze zimowe dni i chłód spowodowały, że organizm jest bardzo zmęczony, a nam brakuje chęci do działania. Jak sobie poradzić z poranną ospałością i wspomóc siły witalne? Poniżej przedstawiamy kilka prostych, a przy okazji smakowitych, sposobów, jakie poleca dr n. med. Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyki, dietetyk SANTE.
Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 zaliczają się do NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich wpływ na organizm człowieka jest nie oceniony: wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego, mają działanie antydepresyjne, ułatwiają odchudzanie, łagodzą dolegliwości premenstruacyjne oraz wpływają na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.
Kampanie społeczne namawiają nas do zmiany nawyków żywieniowych. I słusznie! Slogan „ryba wpływa na wszystko" ani trochę nie mija się z prawdą. Co jednak zrobić, kiedy szaleńczy tryb życia nie pozwala na komponowanie posiłków z aptekarską dokładnością, a świadomość zaniedbań w diecie budzi w nas coraz większą frustrację?
Wzrok to podstawowy narząd zmysłu, za pomocą którego obieramy większość wrażeń z otaczającago nas świata, dlatego szczególnie ważna jest dbałość o należyty stan oczu. Może pomóc w tym odpowiednia dieta - bogata w antyoksydanty, karotenoidy oraz kwasy Omega-3.
Zima nie jest ulubiona porą naszej skóry. Mróz, silny wiatr i ciągłe zmiany temperatury mogą spowodować wysuszenie, pękanie, uczucie ściągnięcia, zaczerwienienia, podrażnienia. Aura nie jest jednak wszechwładna, możemy obronić się przed wspomnianymi dolegliwościami dzięki odpowiedniej pielęgnacji.
Ziarno nie jest pożywieniem jedynie dla ptaków. Jeśli dotychczas nasiona nie znalazły się w twojej diecie, dopisz je do listy zakupów, radzą eksperci sagazone. Nasiona dyni, sezamu, słonecznika to prawdziwy koktajl odżywczy. Zawierają dużą ilość podstawowych kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za przebieg funkcji życiowych i aminokwasów potrzebnych do formowania białka, witaminy A, B, C oraz minerały: wapń, magnez, potas, cynk, żelazo, selen i mangan.
Chcąc poprawić wygląd naszego ciała i pozbyć się cellulitu sięgamy po kosmetyki lub ćwiczymy. Warto pamiętać, że w walce z pomarańczową skórką pomóc nam może odpowiednia dieta.
Chociaż lekarze i dietetyce podkreślają znaczenie ryb w codziennej diecie, Polacy nad jedzą ich za mało.
Związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej to jedna z najczęstszych przyczyn utraty wzroku. Choroba ta dotyka zwykle osoby po 50- tym roku życia, często jej konsekwencją jest utrata wzroku.
Według zaleceń dietetyków dania z ryb powinno się jadać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Planując wiosenną dietę warto więc pamiętać o umieszczeniu ich w jadłospisie. Lista zdrowotnych zalet dań rybnych jest dość długa, oto ich krótkie przypomnienie – może zachęci do zasmakowania w potrawach tego rodzaju.