Kwas acetylosalicylowy i inne leki przeciwzapalne mogą być użyteczne w leczeniu różnych zaburzeń psychicznych.
Suplementy z tłuszczem z ryb mogą pomóc uchronić sie przed cukrzyca typu 2.
Często mówi się o cholesterolu, znacznie rzadziej o trójglicerydach, rodzaju tłuszczu we krwi i tkankach (głównie w tkance tłuszczowe) złożonym z cząsteczek stanowiących sposób na przechowywania nadmiaru kalorii. Warto więc wiedzieć, jaki mają wpływ na zdrowie i jak zmniejszyć ich ilość.
Smaczne i zdrowe śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Co piąty Polak zdaje się ignorować ten fakt, wychodząc z domu bez śniadania. Zapracowani coraz częściej jemy ten posiłek w biegu lub w ogóle z niego rezygnujemy. Ten nawyk udziela się niestety też dzieciom. Tymczasem śniadanie musi dostarczyć energii potrzebnej do pracy i nauki. O pozytywnej sile drzemiącej w porannym posiłku warto pamiętać w czasie Europejskiego Dnia Śniadania obchodzonego 24 kwietnia.
Dopiero od kilku lat polskie społeczeństwo jest uświadamiane o tym jak ważną rolę pełnią te kwasy w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu – świadczą o tym liczne akcje promujące spożywanie ryb oraz reklamy produktów zawierających Omega-3. Lecz czy aby na pewno Polacy wiedzą wszystko o roli tych kwasów?
Wszyscy wiemy, że zdrowa dieta jest ważna z wielu powodów. Co więcej, istnieje kilka kluczowych produktów, które, jeśli są jedzone regularnie, mają właściwości przeciwstarzeniowe.
Pani Misao Okawa zyskała tytuł najstarszej kobiety na świecie. W przyszłym tygodniu staruszka skończy 115 lat. Już wpisano ją do księgi rekordów Guinnessa.
Wraz z wiekiem kobiety stają się bardziej narażone na choroby serca i udar mózgu. Szczególne zagrożenie dotyczy pań po menopauzie. Odpowiednia dieta i trochę ruchu pomoże ochronić się przed wspomnianymi problemami zdrowotnymi.
Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 może hamować wzrost nowotworów raka piersi nawet o 30 proc., wynika z najnowszych badań uczonych z Uniwersytetu w Guelph.
Z Ogólnopolskich Badań Rozpowszechnienia Czynników Ryzyka Chorób Układu Krążenia NATPOL 2011 wynika, iż choroby układu sercowo-krążeniowego są przyczyną 45% wszystkich zgonów. Każdego dnia z ich powodu umiera średnio 476 osób, co piąty zgon jest przedwczesny. Dlatego warto zadbać o swoje serce, zanim będzie za późno. Jednym z elementów dbania o zdrowie jest zdrowa dieta i właściwy dobór spożywanych tłuszczów.
Wirusy grypy ulegają modyfikacjom i dlatego co roku naszym organizmom trudno jest budować naturalną odporność przeciwko nim. Nie jesteśmy jednak bezradni, można przedsięwziąć określone kroki, by ochronić się przed grypą.
Naukowcy z Instytutu Biotechnologii i Przemysłu Rolno – Spożywczego postanowili zweryfikować powszechnie głoszoną tezę, że oleje rzepakowe tłoczone na zimno zawierają o wiele więcej kwasów omega-3, w porównaniu z olejami rafinowanymi. Przeprowadzili niezależne badania oleju rzepakowego rafinowanego i tłoczonego na zimno, w celu porównania zawartości kwasów omega-3. Wyniki wskazują, że zawartość kwasów omega-3 w olejach rafinowanych jak i tłoczonych na zimno jest na zbliżonych poziomach.
O tym, że zdrowie jest najważniejsze wie chyba każdy. Szczególnie po pięćdziesiątce, gdy zaczynamy odczuwać dolegliwości związane z wiekiem. W aptece wydajemy krocie, zwłaszcza że oprócz leków z recepty często dokupujemy jeszcze suplementy diety. Tymczasem kluczem do zachowania zdrowia (a przy okazji pieniędzy w portfelu) jest właśnie sama dieta. Niebagatelną rolę odgrywają tu potrawy przygotowane z ryb.
Ryby są szczególnie polecane dla zdrowia mózgu. Okazuje się jednak, że mogą też zmniejszyć ryzyko raka odbytnicy i okrężnicy, mówią lekarze.
Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą przyczynić się do zmniejszenia fizycznej szkodliwości palenia, wynika z nowego badania przedstawionego na Światowym Kongresie Kardiologii.