Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside odkryli, że diety bogate w olej sojowy mogą poważnie szkodzić zdrowiu jelit i zwiększać podatność na choroby zapalne jelit (IBD). Główny składnik oleju - kwas linolowy - sprzyja rozwojowi szkodliwych bakterii E. coli i jednocześnie eliminuje pożyteczne bakterie jelitowe. Osłabia także barierę jelitową, co umożliwia przenikanie toksyn do krwiobiegu.
Stereotypowo tłuszcze są uważane za niekorzystne dla odpowiedniego odżywiania się, jednak włączone do zdrowej diety dają ważne korzyści zdrowotne.
Substancje zawarte w olejach z nasion mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca i układu sercowo-naczyniowego.
Oleje roślinne są wszechobecne w naszym codziennym życiu. Są wykorzystywane do przygotowywania potraw, w produkcji margaryny i innych przetworzonych produktów spożywczych oraz w wytwarzaniu wielu produktów, które nie są żywnością (mydła, kosmetyki itp.) Oleje roślinne są zaliczane do podstawowych substancji odżywczych, które są główną składową naszej diety.
Infekcja Covid-19 przyspiesza starzenie się naczyń krwionośnych