Stres i złość mogą być szczególnie szkodliwe u pacjentów z niewydolnością serca - znacznie nasilają dolegliwość.
Regularne picie niewielkich ilości alkoholu zwiększa ryzyko migotania przedsionków.
Stosowanie leku przeciwcukrzycowego metforminy przed rozpoznaniem COVID-19 wiąże się ze znacznym spadkiem ryzyka śmierci u pacjentów z cukrzycą typu zarażonych koronawirusem.
Pacjenci z ostrą niewydolnością serca mają niemal dwukrotnie wyższe ryzyko śmierci, jeśli zachorują na COVID-19, w porównaniu do innych chorych.
Włoscy uczeni ostrzegają, że jedzenie ultra-przetworzonej żywności znacząco zwiększa ryzyko niewydolności serca i innych poważnych problemów zdrowotnych.
Osoby o najzdrowszym śnie miały o 42 proc. niższe ryzyko niewydolności serca, niezależnie od innych czynników, w porównaniu z ludźmi najsłabiej sypiającymi.
Stres psychiczny i gniew mogą mieć negatywnie wpływać na pacjentów z niewydolnością serca.
Leki regulujące ciśnienie krwi mogą zapobiegać zawałom serca i udarom - nawet u osób z normalnym poziomem ciśnienia. Takie są wyniki najnowszych badań zaprezentowane podczas jednej z sesji European Society of Cardiology.
Trzeba regularnie szczotkować zęby nie tylko dla zdrowia ich samych, okazuje się, że odpowiednia higiena jamy ustnej pomaga uchronić się przed chorobmi serca.
Leki powszechnie przepisywane w leczeniu nadciśnienia mogą również zmniejszać ryzyko raka jelita grubego.
COVID-19 może wywoływać poważne powikłania sercowo-naczyniowe, w tym niewydolność serca, zawały i skrzepy krwi, które mogą skutkować udarami mózgu, ostrzegają lekarze University of Virginia.
Niemal każdy doświadczy nadciśnienia w miarę starzenia się. Jednak wiedza o tym, jak poizom ciśnienia krwi może się zmieniać w ciągu całego życia, pozwoli lepiej zrozumieć, dlaczego warto kontrolować je w każdym wieku.
Częste zaburzenie hormonalne u osób starszych, podkliniczna nadczynność tarczycy, wiąże się ze znacznie wyższym ryzykiem śmierci, wynika z nowych badań.
Niskie dawki potasu w diecie mogą zwiększać ryzyko udaru mózgu. Dołącz do jadłospisu fasolę, brokuły, banany i szpinak.
Choroba COVID-19 wywoływana przez koronawirus atakuje głównie płuca, jednakże może też oddziaływać na serce - szczególnie w przypadku, gdy musi ono intensywniej pracować, aby rozprowdzić po organizmie utlenioną krew.
Starzenie się – styl życia i środowisko ma o wiele większy wpływ niż geny