Aby zdrowo schudnąć nie wystarczy po prostu mniej jeść. Równie ważna jest aktywność fizyczna - podkreślają naukowcy. Utrata masy ciała wyłączni w wyniku dostarczania organizmowi mniejszej ilości kalorii może być bezpośrednio związane z redukcją gęstości kości - wskazują najnowsze badania opublikowane w ostatnim numerze magazynu "Archives of Internal Medicine".
Otyłość to przewlekła choroba cywilizacyjna XXI wieku. Zwykle jest ona spowodowana dostarczeniem do organizmu zbyt dużej ilości kalorii zawartych w pokarmach, w stosunku do jego potrzeb.
Tłuszcze dostarczają energii i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz wspomagają wchłanianie witaminy A, D, E i K. Dieta niskotłuszczowa opiera się na pełnowartościowych posiłkach zawierających produkty z każdego stopnia piramidy żywieniowej. Zgodnie z piramidą żywieniową, powinny być spożywane w małych ilościach a kalorie z nich pochodzące nie powinny przekraczać 30 procent.
Naukowcy z Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) współpracujący z Harvard Medical School odkryli, że przedstawiciele pokolenia powojennego wyżu demograficznego mają zdecydowanie większy wskaźnik zachorowalności na artretyzm niż pokolenie ich rodziców. Kluczową rolę może odgrywać nadwaga.
Zrzucenie kilku kilogramów i zaangażowanie się w aktywności fizyczne może pomóc w obronie przed artretyzmem, twierdzą naukowcy z Atlanty w USA. Dla przykładu, naukowcy zdiagnozowali artretyzm u 31 procent otyłych pacjentów, 21 procent z nadwagą i 16 procent z wagą w granicach normy.
Grupa włoskich naukowców odkryła proteinę, która zwiększa metabolizm. Badania przeprowadzono na myszy i okazało się, że mimo wysokotłuszczowej diety mysz nie przybrała na wadzę.
Ipsos, międzynarodowa firma badawcza, po raz drugi przeprowadziła badanie "Fakty i mity. Odżywianie i zdrowie Polaków w kontekście międzynarodowym". Badanie przeprowadzono w Polsce, Szwecji, Belgii, USA i Kanadzie. Podobnie jak w zeszłym roku, Polacy okazali się być społeczeństwem najbardziej narzekającym na zdrowie.
Naukowcy spieszący z pomocą osobom które nie są w stanie znieść reżimu diety opracowali sposób na przedłużenie uczucia sytości po spożyciu posiłku. Zawarty w nich kwas linolenowy pomaga w odchudzaniu, wpływając na uczucie sytości.
Nowe badania wykazały, że wodorosty morskie zwane wakame, powszechnie używane w azjatyckiej kuchni do zup i sałatek, zawierają komponent wspomagający walkę z nadwagą.
Kolejne badania dotyczące otyłości dowiodły, że nawet niewielka nadwaga powoduje wzrost ryzyka śmierci.
Wielu instruktorów fitnessu opracowało skuteczne metody walki z nadprogramowymi kilogramami; wielu, tak jak Chad Tackett, dzieli się swymi doświadczeniami oraz obserwacjami z tymi, którzy wciąż tę walkę przegrywają. Tymczasem od sukcesu dzieli zaledwie 13 kroków, niekoniecznie milowych...
Chili prawdopodobnie nie tylko hamuje wzrost komórek nowotworowych w trzustce i posiada znane dietetykom właściwości pomagające spalać tkankę tłuszczową. Ostatnio australijscy uczeni odkryli kolejne dobroczynne działanie pikantnej przyprawy: regularne spożywanie papryki chili może pomóc osobom otyłym oraz cierpiącym na cukrzycę kontrolować poziom insuliny we krwi – nawet niewielka ilość przyprawy regularnie dodawana do posiłków może ułatwić tę kontrolę nawet o 60 procent.
Jeżeli chcemy pozbyć się nadmiaru tłuszczu w okolicy talii to, zdaniem uczonych, najlepsze efekty uzyskamy dzięki kombinacji diety i odpowiedniej dawki ruchu. Jest ważnym, aby pozbyć się zapasów tłuszczu zalegających na naszym brzuchu gdyż jest on ściśle powiązany ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę lub problemy z sercem.
International Association of Agricultural Economists przeprowadziło badania, z których wynika, że na świecie żyje około 1 miliard ludzi z nadwagą, podczas gdy osób niedożywionych – około 800 milionów.
Amerykańscy naukowcy z University of California at San Francisco doszli do wniosku, że otyłość może być powodowana przez substancje znajdujące się w pożywieniu i zmieniające biochemiczne właściwości ludzi tak, że jedzą oni coraz więcej.
Zakażenie bakterią H. Pylori może mieć związek z rozwojem choroby Parkinsona