Podawanie osobom z nadciśnieniem tętniczym zastrzyku z lekiem zilebesiran co sześć miesięcy może prowadzić do istotnego i trwałego obniżenia ciśnienia krwi.
Odkryto, że długotrwała ekspozycja na zanieczyszczenie powietrza wiąże się z wczesnymi oznakami uszkodzenia serca. Badanie wskazuje, że drobne cząsteczki stałe w powietrzu mogą przyczyniać się do rozlanego włóknienia mięśnia sercowego, czyli formy bliznowacenia mięśnia sercowego, która może poprzedzać niewydolność serca.
Osoby z nadciśnieniem tętniczym mogą znacznie zmniejszyć - a nawet całkowicie wyeliminować - podwyższone ryzyko przedwczesnej śmierci, jeśli jednocześnie kontrolują kilka kluczowych czynników ryzyka zdrowotnego.
Oto może być kolejny powód, by cieszyć się codzienną filiżanką herbaty lub kawałkiem gorzkiej czekolady - nowe badanie przeprowadzone przez University of Surrey wykazało, że naturalnie występujące związki zwane flawan-3-olami - obecne w kakao, herbacie, jabłkach i winogronach - mogą poprawiać ciśnienie krwi oraz stan naszych naczyń krwionośnych.
Badania potwierdzają, że izolacja społeczna i samotność znacząco wpływają na zdrowie i ryzyko przedwczesnej śmierci.
Zbadano zmiany strukturalne w nerkach pacjentów z nadciśnieniem tętniczym i cukrzycą typu 2. Wyniki pokazują, że wysokie ciśnienie krwi może prowadzić do nieprawidłowości w komórkach podocytarnych - wyspecjalizowanych komórkach filtra nerkowego - nawet bez współistniejących chorób, takich jak cukrzyca.
Mikroplastik stał się wszechobecny w naszym środowisku i w naszych ciałach. Nowe badania pokazują, że wyższe narażenie na mikroplastik, który może być nieumyślnie spożywany lub wdychany, wiąże się z większą częstością występowania przewlekłych chorób niezakaźnych.
Cynamon jest jedną z najstarszych i najczęściej używanych przypraw na świecie, jednak nowe badanie wskazuje, że jeden z jego składników może wpływać na działanie niektórych leków na receptę.
Na Uniwersytecie Waterloo odkryto, że zwiększenie stosunku potasu do sodu w diecie może być skuteczniejsze w obniżaniu ciśnienia krwi niż samo ograniczenie spożycia sodu.
Nowe badania wskazują, że jedzenie ultraprzetworzonej żywności - np. napojów słodzonych cukrem, chipsów czy paczkowanych ciastek - może zwiększać ryzyko wielu chorób, w tym nadciśnienia, chorób serca, nowotworów, zaburzeń trawienia, a nawet śmierci.
Na całym świecie choroby sercowo-naczyniowe są główną możliwą do uniknięcia przyczyną przedwczesnej śmierci i niepełnosprawności. Przede wszystkim zawały serca i udary odpowiadają za około 10 milionów zgonów na całym świecie.
Niewydolność serca może zwiększać ryzyko wcześniejszej utraty zdolności poznawczych.
Lek na nadciśnienie może być bezpieczniejszą alternatywą w leczeniu objawów ADHD (zespołu nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi), wynika z badania.
Od 2011 roku w całej Europie obserwuje się spowolnienie wzrostu średniej długości życia, mówią uczeni z Uniwersytetu Anglii Wschodniej.
Jedna na pięć starszych osób doznaje infekcji do sześciu miesięcy po operacji serca - przy czym kobiety są znacznie bardziej narażone na ich rozwój.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu