Osoby, których sposób odżywiania się najbardziej przypomina dietę MIND, mogą mieć mniejsze ryzyko zaburzenia funkcji poznawczych.
Nad wieloma osobami z demencją nieformalną opiekę sprawują członkowie rodziny lub przyjaciele. To zaś często wiąże się z nasilonym obciążeniem (obejmującym aspekty emocjonalne, fizyczne i finansowe), stresem i gorszym zdrowiem fizycznym opiekuna.
Olej kokosowy jest jednym z niewielu produktów spożywczych, które można określić jako „superżywność". Jego unikalna kombinacja kwasów tłuszczowych może mieć silny pozytywny wpływ na zdrowie, w tym na utratę nadmiaru tłuszczu i lepsze funkcjonowanie mózgu, a także może przydawać wiele innych korzyści. Okazuje się, że pomaga również obniżyć ciśnienie krwi.
Zdarza się, że pacjent zasypia na fotelu dentystycznym, mimo lęku przed zbliżającym się zabiegiem. Pozornie nieistotne, ale - dla dentystów znających najnowsze badania nad snem - ta czerwona flaga wskazuje na stan zagrażający życiu.
Narażenie na hałas jest jednym z powszechnych zagrożeń w pewnych zawodach, które może powodować utratę słuchu, stres oraz obniżoną koncentrację. Jak odkryto, przewlekłe narażenie na hałas zwiększyło też poziom ciśnienia krwi.
Nadciśnienie, zwłaszcza wysokie ciśnienie rozkurczowe, ma związek z wyższym prawdopodobieństwem wystąpienia migreny u kobiet.
Na całym świecie choroby układu krążenia są główną - chociaż możliwą do uniknięcia - przyczyną przedwczesnej śmierci i niepełnosprawności. Zawały serca i udary mózgu oraz różne choroby układu krążenia odpowiadają za około 10 milionów zgonów rocznie.
Medycy zalecają, aby owoce i warzywa były podstawową częścią leczenia pacjentów z nadciśnieniem. Menu bogate w te produkty obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe i poprawia zdrowie nerek ze względu na ich działanie zasadotwórcze.
Spadek poziomu potasu we krwi spowodowany przez leki moczopędne powszechnie przepisywane na nadciśnienie może być przyczyną ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2.
Wyższy średni wynik pomiaru ciśnienia w dorosłym wieku wiąże się z wyższym ryzykiem wystąpienia dwóch najczęstszych typów udaru, ostrzegają eksperci z University of Michigan.
Otyłość jest obecnie najpowszechniejszą formą nieodpowiedniego odżywiania się w większości krajów, a od 1990 roku jej wskaźniki rosną we wszystkich grupach mężczyzn, kobiet i dzieci.
Osoby, które gotują z dodatkiem oleju sezamowego i olejów z otrąb ryżowych, mogą liczyć na znaczny spadek ciśnienia krwi i poprawę poziomu cholesterolu.
Banany i awokado - produkty bogate w potas - mogą pomóc chronić przed patogennym zwapnieniem naczyń, znanym również jako stwardnienie tętnic.
Nadciśnienie jest jednym z głównych, ale możliwych do osłabienia czynników ryzyka chorób serca i układu tętniczego. Ciśnienie krwi rejestrowane w ciągu 24 godzin pozwala przewidzieć powikłania z większą dokładnością niż mierzone jednorazowo.
Chłodniejszy nos i cieplejsze policzki mogą być charakterystyczną oznaką wzrostu ciśnienia krwi.
Zanieczyszczenia powietrza i gęsta zabudowa sprzyjają astmie