Styl naszego życia coraz częściej odbija się na naszym zdrowiu. Niestety wielu z nas nieodpowiednio się odżywia, żyje w stresie, zapominając o aktywności fizycznej. Taka sytuacja ma swoje konsekwencje – coraz więcej Polaków zmaga się z chorobami dietozależnymi, m.in. takimi jak: nadciśnienie tętnicze, cukrzyca czy osteoporoza. Skutecznie zapobiegać tego typu dolegliwościom możemy zmieniając nawyki żywieniowe, w czym coraz częściej pomagają dietetycy.
Nie ma leku na serce złamane z powodu miłości, ale coraz więcej jest sposobów na „naprawę" serca uszkodzonego przez zawał lub inne choroby.
Często mówi się o cholesterolu, znacznie rzadziej o trójglicerydach, rodzaju tłuszczu we krwi i tkankach (głównie w tkance tłuszczowe) złożonym z cząsteczek stanowiących sposób na przechowywania nadmiaru kalorii. Warto więc wiedzieć, jaki mają wpływ na zdrowie i jak zmniejszyć ich ilość.
Już starożytni Chińczycy uważali, że granat jest symbolem długowieczności. Ten owoc z powodzeniem można zaliczyć do grupy najzdrowszych owoców. Swoje lecznicze właściwości zawdzięcza polifenolom. Wieloletnie badania potwierdzają jego skuteczność w leczeniu wielu schorzeń m.in. chorób nowotworowych, układu sercowo-naczyniowego, choroby Alzheimera, czy ostrych stanów zapalnych.
Siarkowodór (H2S) może grać ważną rolę w powstrzymywaniu procesu starzenia się, zgodnie wynika z badan opublikowanych w czasopiśmie „Molecular and Cellular Biology".
{gencode}{/gencode}Jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, dodaje energii i poprawia humor, a wielu z nas nie wyobraża sobie bez niego kubka herbaty czy filiżanki kawy. Jednocześnie uważa się, że jest odpowiedzialny za powstawanie ponad pięćdziesięciu schorzeń.
W XXI wieku sól można znaleźć prawie wszędzie; jest ona dostępna niemalże w każdym gotowym lub półgotowym produkcie spożywczym, przyzwyczajając konsumentów do swojego intensywnego smaku. Produkty mniej słone zwykło się uważać za mdłe i pozbawione aromatu.
Choroby układu krążenia od ponad 50 lat stanowią główną przyczynę umieralności mieszkańców Polski. W roku 2009 ok. 45% zgonów spowodowanych było chorobami układu krążenia - z powodu chorób serca i naczyń zmarło prawie 178 tys. Polaków. Dziś obchodzimy Światowy Dzień Serca.
Karczoch to warzywo, które znane było już za czasów starożytnego cesarstwa rzymskiego, wtedy głównie ze względu na swoje właściwości moczopędne. Ostatnio coraz bardziej popularne stają się także w Polsce.
Szczególnie polecane seniorom Tai Chi, jeśli jest wykonywane regularnie, poprawia zarówno czynności układu krążenia, jak i siłę mięśni, mówią badacze.
Ciechocinek jest jednym z najpopularniejszych polskich uzdrowisk, wręcz synonimem rodzimych terapii sanatoryjnych, wypoczynku, a nawet rozrywki. Miasto jest uznawane za Perłę Uzdrowisk Polskich. Parki, skwery i dywany kwiatowe wraz z ogromną liczbą pensjonatów, sanatoriów i prewentoriów nadają miejscu niepowtarzalny klimat, o którym skomponowano nawet piosenki.
Ludzie, którzy zmagają się z cukrzycą typu 2 od ponad 10 lat, są znacznie bardziej bardziej narażeni na udar mózgu niż osoby bez cukrzycy, wynika z nowych badań.
Wysoki poziom tłuszczów we krwi (trójglicerydów) u starszych kobiet może pomóc przewidzieć prawdopodobieństwo wystąpienia udaru mózgu, wynika z nowego badania.
W Polsce mamy szeroki wybór górskich uzdrowisk, jednym z najpopularniejszych jest leżąca w Pieninach Szczawnica. Malowniczo położona miejscowość nad Dunajcem w dolinie Grajcarka przyciąga kuracjuszy szeroką ofertą terapeutyczną - leczy się tu m. in. choroby górnych i dolnych dróg oddechowych, schorzenia alergiczne, dolegliwości reumatyczne i choroby wieku dziecięcego.
Dotychczas zidentyfikowano już wiele czynników ryzyka nadciśnienia tętniczego, a co najmniej cztery z nich są bezpośrednio związane z nawykami żywieniowymi. Warto podjąć kroki z zakresu profilaktyki, ponieważ dolegliwość zwiększa ryzyko udaru mózgu, zawału serca, niewydolności serca oraz nerek.