Ciechocinek jest jednym z najpopularniejszych polskich uzdrowisk, wręcz synonimem rodzimych terapii sanatoryjnych, wypoczynku, a nawet rozrywki. Miasto jest uznawane za Perłę Uzdrowisk Polskich. Parki, skwery i dywany kwiatowe wraz z ogromną liczbą pensjonatów, sanatoriów i prewentoriów nadają miejscu niepowtarzalny klimat, o którym skomponowano nawet piosenki.
Ludzie, którzy zmagają się z cukrzycą typu 2 od ponad 10 lat, są znacznie bardziej bardziej narażeni na udar mózgu niż osoby bez cukrzycy, wynika z nowych badań.
Wysoki poziom tłuszczów we krwi (trójglicerydów) u starszych kobiet może pomóc przewidzieć prawdopodobieństwo wystąpienia udaru mózgu, wynika z nowego badania.
W Polsce mamy szeroki wybór górskich uzdrowisk, jednym z najpopularniejszych jest leżąca w Pieninach Szczawnica. Malowniczo położona miejscowość nad Dunajcem w dolinie Grajcarka przyciąga kuracjuszy szeroką ofertą terapeutyczną - leczy się tu m. in. choroby górnych i dolnych dróg oddechowych, schorzenia alergiczne, dolegliwości reumatyczne i choroby wieku dziecięcego.
Dotychczas zidentyfikowano już wiele czynników ryzyka nadciśnienia tętniczego, a co najmniej cztery z nich są bezpośrednio związane z nawykami żywieniowymi. Warto podjąć kroki z zakresu profilaktyki, ponieważ dolegliwość zwiększa ryzyko udaru mózgu, zawału serca, niewydolności serca oraz nerek.
Osłabienie pamięci może mieć różne pochodzenie, ale bez względu na to zawsze utrudnia normalne funkcjonowanie. Trzeba więc umieć rozpoznać objawy dolegliwości i przeciwdziałać pogłębianiu się problemu.
Światowy Dzień POChP (Przewlekłej Obturacyjnej Choroby Płuc) to coroczne wydarzenie, które ma zwiększyć świadomość zagrożenia chorobą i popularyzować informacje na temat opieki nad cierpiącymi na nią pacjentami.
Zaskakujące, jak pewne decyzje, drobne modyfikacje stylu życia i wypracowane nawyki oddziałują na zarówno na codzienność, jak i perspektywę kolejnych lat. Poniżej parę nietajemnych, ale czasem niedocenianych, badań i działań, których pozytywne efekty są gwarantowane...
Zaskakujące, jak pewne decyzje, drobne modyfikacje stylu życia i wypracowane nawyki oddziałują na zarówno na codzienność, jak i perspektywę kolejnych lat. Poniżej parę nietajemnych, ale czasem niedocenianych, badań i działań, których pozytywne efekty są gwarantowane...
Badanie przeprowadzone niedawno przez naukowców z University of Kentucky wykazało, że arbuz zmniejszył ryzyko miażdżycy u zwierząt.
Badania na temat zapobiegania i leczenia chorób serca dowodzą, iż można chronić swoje serce m. in. przez umiarkowane picie alkoholu, dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy D i ćwiczenia. Jednocześnie wskazują, że stres w pracy czy żal po stracie bliskiej osoby zagrażają zdrowiu serca.
Dokładnie rzecz ujmując, warzywo rośnie na polach, ale niezmiennym pozostaje fakt, że stanowi prawdziwie jesienny skarb i jest chętnie uprawiane w naszym kraju. Znawcy podkreślają, że dynia ma rozmaite zastosowania i jest bogata w składniki odżywcze.
Nadeszła jesień, a wraz z nią sezon na jabłka. Można je jeść na surowo, dodawać do różnych potraw lub zrobić z nich konfitury. Mają wiele zastosowań w kuchni, a wszystko dzięki cenionym właściwościom smakowym i zapachowym. Są smaczne i cechują się silnym potencjałem prozdrowotnym, dlatego często królują jesienną porą na polskich stołach.
Śliwki przywodzą na myśl koniec lata oraz przygotowywanie powideł i wypieków. Owoce są nie tylko jesiennym przysmakiem, ale stanowią ważny element zdrowej diety. Poza tym dzięki bogactwu witamin i minerałów mają wpływ nie tylko leczniczy, ale i poprawiają wygląd.
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się nań głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych. Taka dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera nawet o 68 procent.