98 procent Polaków słyszało o stwardnieniu rozsianym – wynika z badań przeprowadzonych w ramach kampanii „SM – walcz o siebie”. Pomimo, iż z każdym rokiem zwiększa się nasza świadomość tej choroby, to niestety wciąż krąży o niej wiele stereotypów. Czas położyć im kres – przedstawiamy najważniejsze fakty i mity dotyczące stwardnienia rozsianego.
Każdy z nas chciałby wymazać z pamięci negatywne wydarzenia. Naprzeciw tym pragnieniom wyszli amerykańscy naukowcy z IRST-Florida, którzy opracowali metodę modyfikacji wspomnień gryzoni. Dzięki temu było możliwe usunięcie z tych pamięci traumatycznych wydarzeń, nie szkodząc przy tym wspomnieniom pozytywnym. Badanie opublikowano w „Biological Psychiatry”.
Urojenia, halucynacje, słyszenie głosów i inne objawy psychotyczne, charakterystyczne dla schizofrenii, mogą być spowodowane wadliwym "przełącznikiem" w mózgu, który sprawia, że chorzy nie są w stanie odróżnić swoich wewnętrznych myśli od obiektywnej rzeczywistości. Badanie na ten temat ukazało się w magazynie Neuron.
Wyniki najnowszych badań dostarczyły mocnych dowodów na to, że pod wpływem konkretnego bodźca mózg stosuje "kodowanie predyktywne", aby stworzyć mentalną prognozę tego, co się zaraz wydarzy.
Osiąganie dojrzałości i starzenie się może być fascynujące choćby z naukowego punktu widzenia. Niezwykle zmiany zachodzące w sposobie funkcjonowania organizmu, zaskakujący rozwój określonych cech psychicznych, ciekawe wykorzystanie nabytych doświadczeń, zmodyfikowane postrzeganie rzeczywistości - oto, czego doznają ludzie wraz z wiekiem. Poniżej przedstawiamy ciekawe aspekty dotyczące dojrzałego i starszego wieku.
Udar mózgu to jedna z nielicznych, powszechnie występujących chorób śmiertelnych, której ryzyko można skutecznie ograniczać. W zapobieganiu udarom wiodącą rolę odgrywają trzy kluczowe elementy: świadomość czynników ryzyka, leczenie profilaktyczne i prawidłowy styl życia.
Dlaczego przejadamy się i spożywamy więcej kalorii niż potrzebujemy? Czy jedzenie to sposób nagradzania się i czy stres może sprawiać, że chcemy jeść więcej? To niektóre z pytań, na które europejskie badania nad żywnością mają przynieść odpowiedzi.
Podczas gdy nauka wypracowała ogólną wiedzę na temat zasad genetycznych i molekularnych starzenia się człowieka oraz tych na poziomie systemu biologicznego, spadek funkcji poznawczych pozostaje jednym z największych problemów zdrowotnych podeszłego wieku. Niemal 50% dorosłych powyżej 85 roku życia cierpi na choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera.
Mózgi kobiet są bardziej energooszczędne niż mężczyzn, mimo że mniejsze.
Schorzenia mózgu, w tym zaburzenia rozwojowe, psychiatryczne i zaburzenia zwyrodnieniowe układu nerwowego, są ogromnym obciążeniem, zarówno pod względem ogromu ludzkich cierpień, jak i kosztów gospodarczych.
Dobra kondycja w wieku 40 lat może pomóc obniżyć ryzyko choroby Alzheimera i innych rodzajów demencji w starszych latach. W im lepszej jest się formie w wieku średnim, tym niższego ryzyka demencji można doświadczyć w późniejszych latach.
Co sprawia, że niektórzy ludzie są altruistami? Filozofowie przez wieki bezskutecznie szukali odpowiedzi na to pytanie. Nowe badanie Uniwersytetu w Zurychu dowodzi, że może kryć się ona w naszym mózgu. Mówiąc dokładniej: objętość małego obszaru mózgu wpływa na nasze predyspozycje do posiadania cech altruistycznych. Wyniki prac, przedstawione na łamach czasopisma Neuron, wskazują, że osoby zachowujące się bardziej altruistycznie mają więcej istoty szarej na połączeniu między płatem ciemieniowym a płatem skroniowym. Jest to pierwszy dowód naukowy wskazujący na istnienie zależności między anatomią i aktywnością mózgu a zachowaniem altruistycznym.
Blisko piętnaście procent mieszkańców globu obchodizło wczoraj swoje święto – Międzynarodowy Dzień Osób Leworęcznych. Celem obchodów jest uświadomienie, iż osoby te są dyskryminowane w świecie stworzinym dla osób posługujących się "właściwą", prawą ręką. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu leworęczność traktowana jako upośledzenie, dziś na szczęście wiadomo że to po prostu uwarunkowanie fizjologiczne, którego nie należy zmieniać.
Bardziej urozmaicona dieta, w tym spożycie mięsa, mogła doprowadzić do rozwoju możliwości mózgu u przodków człowieka z Afryki Południowej.
Każdy z nas czasami budzi się z uczuciem ulgi albo zawodu, że to co się właśnie stało było tylko snem i w ten właśnie sposób większość ludzi zyskuje świadomość śnienia po przebudzeniu. Jednakże niektóre osoby, nazywane marzycielami sennymi, mogą pozostać świadome śnienia również w trakcie snu.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu