Mącznica lekarska (Uva Ursi) jest wykorzystywana do celów leczniczych od czasów starożytnych. Pomaga przede wszystkim na problemy z pęcherzem moczowym i nerkami.
Powstanie kamieni nerkowych to nie tylko uciążliwa i bolesna dolegliwość. W dłuższej perspektywie może też uszkadzać nerki.
Problemy z erekcją można zwalczać za pomocą ultradźwięków - tych samych, które pomagają kruszyć kamienie nerkowe.
Nowe badania wykazały związek pomiędzy podwyższonym wskaźnikiem masy ciała (BMI) i zwiększonym ryzykiem kamicy żółciowej.
Mają intensywną barwę, są aromatyczne i bardzo zdrowe. Robimy z nich powidła, kompoty i dodajemy je do ciast. W Polsce najbardziej popularne odmiany to: węgierki, renklody, stanley, opale i mirabelki. Nadchodzi sezon na śliwki.
Żurawiny właściwie nie znamy. Cierpki, kwaskowaty smak jej jagód sprawia, że nie nadają się raczej do spożywania na surowo. Jest to jednak roślina wyjątkowa, odkryta właściwie dopiero na początku XX wieku w Ameryce Północnej. W Polsce, w lasach i na torfowiskach, rosną jej dwie odmiany: żurawina błotna i drobnolistna.
Czy pijąc codziennie filiżankę kawy zdajesz sobie sprawę z jej wpływu na zdrowie? Czy wiesz, że kawa dostarcza organizmowi człowieka cennych antyoksydantów? Czy wiesz, że kofeina zawarta w kawie przedłuża zdolność do długotrwałego wysiłku i zwiększa odporność na zmęczenie? Czy wiesz, że spożywanie kawy może między innymi wpłynąć na obniżenie ryzyka rozwoju choroby Alzheimera, przyczyniać się do spadku ryzyka rozwoju kamicy nerkowej, zwiększać ukrwienie całego organizmu?
Prawidłowe stężenie żelaza w organizmie redukuje ryzyko wystąpienia chorób serca, udarów, raka jelita grubego oraz kamieni nerkowych. Około 70% przyswajanego codziennie żelaza jest związane w krwi, głównie w postaci hemoglobiny czyli „oddechowego” barwnika krwi, który dostarcza tlen do wszystkich komórek organizmu.
Chrzan działa grzybobójczo i bakteriobójczo, przyspiesza metabolizm pobudzając wydzielanie soków trawiennych. Powinny go spożywać osoby mające kamicę nerkową, jest również pomocny przy niestrawności i nadkwaśności. Stosowany jest tez w zewnętrznych okładach niwelujących bóle reumatyczne i nerwobóle.
Największe uprawy migdałów znajdowały się w środkowej Azji, w Mongolii i Chinach, znane były tam o tysięcy lat. Do Europy dotarły dzięki kupcom podróżującym Jedwabnym Szlakiem, następnie przybyły do Ameryki, gdzie dziś odbywa się 75% światowej produkcji migdałów.
X Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. X