Migdały mogą poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi i eliminować skoki stężenia glukozy po zjedzeniu słodkich produktów, wynika z nowych kanadyjskich badań.
Dla chorujących na cukrzycę codzienne nakłuwanie palca to rutyna, ale nowy nanowymiarowy bioczujnik, który jest w stanie zmierzyć poziom glikemii w płynie łzowym, może już niedługo uwolnić ich od bólu i nakłuwacza.
Nowe badania wykazały, że osoby starsze z większym obwodem talii, wysokim ciśnieniem krwi i pozostałymi objawami syndromu metabolicznego, są bardziej narażone na problemy z pamięcią.
Do rozpoznania cukrzycy i okresowej jej kontroli niezbędne jest badanie glukozy we krwi metodą laboratoryjną. Do samokontroli leczenia choroby - po wcześniejszym jej rozpoznaniu i ustaleniu sposobu leczenia - służą glukometry. Jednakże wielu diabetyków nie zdaje sobie sprawy, że wyniki glikemii uzyskane w laboratorium różnią się znacznie od tych, które przedstawiają glukometry.
Udar przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych – wykształceni nie są zabezpieczeni