Korzyści płynące ze spożywania żywności zawierającej naturalne cukry są w porównaniu z produktami zawierającymi cukry dodane.
Ustalono, że wielu starszych Amerykanów z nadwagą, zmagających się ze złym stanem psychicznym lub doświadczajacych izolacji społecznej, jest uzleżnionych od żywności przetworzonej. Produkty takie jak słodycze, słone przekąski, napoje gazowane czy fast foody często stają się dla wielu osób tzw. „comfort food", czyli jedzeniem dostarczającym chwilowej ulgi emocjonalnej.
Okazuje się, że twój apetyt na słodycze może nie być kształtowany przez dietę. Wyniki nowego badania sugerują, że spożywanie większej ilości produktów o słodkim smaku nie zwiększa preferencji do takiego smaku.
Nadmiar cukru szkodzi - to wiemy, ale problemem nie są tylko kalorie. Nawet umiarkowane ilości dodatkowej fruktozy i sacharozy podwajają własną produkcję tłuszczu w wątrobie, jak wykazali naukowcy z Uniwersytetu w Zurychu. W dłuższej perspektywie przyczynia się to do rozwoju cukrzycy lub stłuszczenia wątroby.
Niektóre zamienniki cukru mogą wiązać się z nieoczekiwanymi konsekwencjami dla długoterminowego zdrowia mózgu.
Przeanalizowano badania dietetyczne oraz dane o umieralności z ośmiu krajów (Australia, Brazylia, Kanada, Chile, Kolumbia, Meksyk, Wielka Brytania i Stany Zjednoczone) i ustalono, że przedwczesne zgony przypisywane spożyciu ultraprzetworzonej żywności (UPF - ang. ultraprocessed foods) znacząco rosną wraz ze wzrostem udziału tej żywności w całkowitym spożyciu energii.
Nieswoiste zapalenia jelit (Inflammatory bowel disease, sIBD), w tym choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego, od dawna uważane były za choroby typowe dla uprzemysłowionego Zachodu, z rosnącą liczbą przypadków w Ameryce Północnej i Europie przez cały XX wiek. Teraz okazuje się jednak, że IBD i pokrewne schorzenia rozprzestrzeniają się obecnie także w krajach rozwijających się w Afryce, Azji i Ameryce Łacińskiej.
Choć zapewne nie sięgasz po poranną filiżankę kawy ze względu na jej długofalowe korzyści zdrowotne, wiedz, że jej picie zostało powiązane z niższym ryzykiem śmiertelności. Na Uniwersytecie Tufts odkryto, że związek między spożyciem kawy a ryzykiem zgonu zmienia się w zależności od ilości dodanych do napoju substancji słodzących i tłuszczów nasyconych.
Osoby z uporczywą astmą mogą być narażone na zwiększone ryzyko zawału serca lub udaru mózgu z powodu nadmiernego nagromadzenia blaszki miażdżycowej w tętnicach szyjnych.
Diety bogate w tłuszcze i cukry mają związek z pogorszeniem funkcji mózgu. Kolejny raz potwierdza się negatywny wpływ diet wysokotłuszczowych i wysokocukrowych na zdolności poznawcze, obok ich negatywnego wpływu na zdrowie fizyczne.
Nowe badania wskazują, że jedzenie ultraprzetworzonej żywności - np. napojów słodzonych cukrem, chipsów czy paczkowanych ciastek - może zwiększać ryzyko wielu chorób, w tym nadciśnienia, chorób serca, nowotworów, zaburzeń trawienia, a nawet śmierci.
Bakterie jamy ustnej są gotowe do działania natychmiast po tym, jak higienista dentystyczny skończy usuwać płytkę nazębną z zębów pacjenta. Jedzenie cukru lub innych węglowodanów sprawia, że bakterie szybko odbudowują tę twardą i lepką warstwę, a jednocześnie wytwarzają kwasy, które niszczą szkliwo i prowadzą do powstawania ubytków. Teraz opracowano terapię, która w przyszłości może zapobiegać tworzeniu się płytki nazębnej i próchnicy, wykorzystując nowy typ nanocząstek ceru, które mogłyby być aplikowane na zęby w gabinecie dentystycznym.
Powszechnie wiadomo, że cukier powoduje próchnicę, ale nowe badania Uniwersytetu Cornella dostarczają dowodów na to, że - w zależności od naszego genotypu - również skrobie mogą przyczyniać się do jej powstawania.
Ultraprzetworzona żywność (ultra-processed foods, UPF), taka jak chipsy czy słodycze, zawiera niewiele lub wcale naturalnych składników. Jej jedzenie zaś jest silnie powiązane ze zwiększonym ryzykiem chorób i przedwczesnej śmierci.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego School of Medicine rzucili nowe światło na rozwój raka wątroby, szóstego najczęściej diagnozowanego nowotworu i czwartej najczęstszej przyczyny zgonów z powodu raka na świecie. Okazuje się, że zachodzi interakcja między metabolizmem komórkowym a uszkodzeniem DNA, która napędza rozwój stłuszczeniowej choroby wątroby w raka.