Coraz większe spożycie ultraprzetworzonej żywności (ultraprocessed foods, UPF) przyczynia się do problemów zdrowotnych, takich jak choroby serca, otyłość, cukrzyca typu 2 czy udary. Większość UPF ma niską wartość odżywczą, jest bogata w tłuszcze nasycone, dodatkowy cukier i sól, co negatywnie wpływa na zdrowie kardiometaboliczne.
Regularna praca wolontariacka przynosi wymierne korzyści dla zdrowia i dobrostanu osób starszych.
Regularne picie wody z butelek plastikowych wprowadza do organizmu dziesiątki tysięcy cząsteczek mikro- i nanoplastiku rocznie.
Zdrowa dieta może spowolnić rozwój chorób przewlekłych u osób starszych, a diety prozapalne przyspieszają ten proces,wsjkazują eksperci z Karolinska Institutet w Sztokholmie i piszą, po jakie produkty warto sięgać.
Medycy z Uniwersytetu w Osace ocenili wpływ modyfikacji zachowań związanych ze stylem życia na długość życia od wieku średniego wzwyż. Naukowcy stwierdzili, że przyjęcie pięciu lub więcej zdrowych nawyków wydłużało życie nawet u osób powyżej 80-go roku życia, w tym także u osób z chorobami przewlekłymi.
Przeanalizowano dane dotyczące snu ponad 88 tys. osób i odkryto istotne powiązania między cechami snu a 172 chorobami.
Osoby cierpiące na wiele przewlekłych chorób fizycznych są znacznie bardziej narażone na rozwój depresji.
Mikroplastik stał się wszechobecny w naszym środowisku i w naszych ciałach. Nowe badania pokazują, że wyższe narażenie na mikroplastik, który może być nieumyślnie spożywany lub wdychany, wiąże się z większą częstością występowania przewlekłych chorób niezakaźnych.
Odkryto, w jaki sposób wyspecjalizowane komórki otaczające małe naczynia krwionośne, znane jako komórki okołonaczyniowe, przyczyniają się do dysfunkcji naczyń w przewlekłych chorobach, takich jak rak, cukrzyca i zwłóknienie.
Eksperci ocenili, w jaki sposób izolacja społeczna, samotność i kruchość wpływają na siebie nawzajem.
Brytyjskie badanie pokazuje znaczącą poprawę zdrowia osób starszych w Anglii w porównaniu z poprzednimi pokoleniami.
Jedzenie jednego awokado dziennie może poprawić ogólną jakość diety. Ma to szczególne znaczenie, jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że kiepskie odżywianie się jest czynnikiem ryzyka wielu chorób, w tym chorób serca.
Opracowano model sztucznej inteligencji, który dokładnie szacuje wiek pacjenta, wykorzystując zdjęcia rentgenowskie klatki piersiowej.
Kobiety po czterdziestce i pięćdziesiątce, które mają dobre relacje małżeńskie, są mniej narażone na rozwój wielu chorób przewlekłych w starszych latach.
Różnorodne schematy zdrowego odżywiania mają związek ze zmniejszonym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Jak odkryto, osoby, które uzyskały wysokie wyniki w przestrzeganiu co najmniej jednego z czterech wzorców zdrowego odżywiania, były mniej narażeni na śmierć w badanym okresie.