Co roku na przełomie jesieni i zimy, a później także na przedwiośniu wielu z nas nęka tzw. grypa żołądkowa. Jest ona wywoływana przez wirusy jelitowe, (najczęściej rotawirusy), które dostają się do organizmu razem z pokarmem lub drogą oddechową. Zakażenie następuje albo w kontakcie z osobą zainfekowaną, albo poprzez styczność z zanieczyszczonymi przedmiotami. Grypa żołądkowa jest szczególnie niebezpieczna dla dzieci i osób w podeszłym wieku.
U osób starszych wzrasta częstotliwość występowania zakażeń i zatruć pokarmowych. Jest to spowodowane różnymi przyczynami, często niezależnymi od samych seniorów, ale w niektórych przypadkach zatruciom można zapobiec bardziej dbając o czystość lub… zakładając okulary.
Zespół jelita drażliwego to choroba utrudniająca codzienne życie i znacznie pogarszająca jego jakość. Szacuje się, że cierpi na nią nawet 20% dorosłych Polaków.
Podczas wakacyjnego wypoczynku najczęściej stołujemy się poza domem, potrawy serwowane w turystycznych miejscowościach kuszą, warto jednak zachować rozwagę i umiar w sięganiu po smakołyki.
Soja, obecna na rynku spożywczym w postaci kotletów, pasztetów, czy granulatów to bogate źródło węglowodanów i zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Nie ma dowodów na to, że actimel i inne tego typu produkty zapobiegają przeziębieniom. Dotychczasowe badania wykazały, że w pewnym stopniu zapobiega on biegunkom u dzieci. Dobrze jest też stosować go jako uzupełnienie terapii lekami przy chorobie wrzodowej. Jednakże nie stwierdzono wpływu takich produktów na zwiększenie naturalnej odporności organizmu - co sugerują reklamy.