Tegoroczna długa zima dala się niemal wszystkim we znaki. Ziąb, porwisty wiatr i ciągle zachmurzone niebo sprzyjały kiepskiemu samopoczuciu. Na szczęście, z faktu, że wiosna zawitała później niż wynikałoby to z kalendarza, są pewne korzyści. Odetchnąć z ulgą mogą alergicy.
Rośnie popularność kosmetyków naturalnych i organicznych, ale czym one tak naprawdę różnią się od sklepowych? Czy to tylko chwilowa moda, czy też może trwały trend?
Niektóre codzienne zachowania czy przyzwyczajenia mogą mieć znaczący wpływ na nasze samopoczucie czy poziom zadowolenia. Krótka rewizja przyzwyczajeń pomoże w poprawie humoru i uchroni od rozmaitych dolegliwości.
Super jedzenie to najbardziej odżywcze pożywienie stanowiące świetne źródło licznych minerałów, witamin, enzymów, antyoksydantów, protein, koenzymów. Eksperci popularyzują produkty najpotężniejsze w dbałości o dobry stan zdrowia i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Brzmi niewiarygodnie, ale innowacyjny dodatek do telefonu komórkowego może przetestować posiłek pod kątem składników wywołujących alergię.
Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Tokio wykazali, że kofeina może znacznie zwiększyć zdolność oka do wytwarzania łez, co wspomaga leczenie zespołu suchego oka.
Astma jest przewlekłą chorobą zapalną dróg oddechowych. Proces zapalny powoduje nadreaktywność oskrzeli, czyli ich większą skłonność do skurczu, obrzęk błony śluzowej i nadmierne wydzielanie śluzu. Zwężenie światła oskrzeli i ograniczenie przepływu powietrza przez drogi oddechowe wywołuje napady świszczącego oddechu, duszność, uczucie ściskania w klatce piersiowej. Czasem objawem astmy może być suchy napadowy kaszel czy częste „zapalenia oskrzeli" czyli skurcz oskrzeli podczas infekcji wirusowych górnych dróg oddechowych, który bywa niepotrzebnie leczony antybiotykami.
6 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pocałunku. Święto celebrowane jest także 6 lipca, a na 28 grudnia ustanowiono Międzynarodowy Dzień Całowania.
Wraz ze zbliżaniem się lata pechowcy, którym doskwiera alergia na pyłki, będą trzymać w pogotowiu swój ekwipunek obronny, a wyniki nowych badań mogą pomóc im obrać lepszą taktykę, dzięki wskazaniu które z pyłków są najgroźniejsze.
Dotyka coraz więcej ludzi na świecie, zyskała miano choroby cywilizacyjnej, wykryć ją można prawie u co drugiego Polaka. To alergia. Czy w naszym ‘sterylnym’ świecie nasyconym chemią, zanieczyszczeniami i antybiotykami można się ustrzec przed tą chorobą? Jak ją rozpoznać i leczyć radzi dr n. med. Marzena Gajewska, alergolog z Centrum Medycznego Enel-Med i członkini Polskiego Towarzystwa Alergologicznego.
Naukowcy z Uniwersytetu w Tokio wykazali, że spożycie kofeiny może znacznie zwiększyć zdolność oka do wytwarzania łez, a więc wspomaga leczenie zespołu suchego oka.
Molibden działa jako kofaktor dla wielu ważnych enzymów potrzebnych dla odżywiania się, płodności i odporności.
Wysypki, rumień, zmiany łuszczycowe i wiele innych problemów ze skórą mogą sygnalizować nietolerancje pokarmowe. Często mylone z alergią, nie tylko wpływają na wygląd i zdrowie naszej cery, ale obniżają kondycję organizmu i psują samopoczucie. Jak je wytropić i dlaczego warto? Odpowiada dietetyk Centrum WellDerm.
Właściwe dbanie o skórę hamuje powstawanie oznak starzenia się i zapobiega rozmaitym dolegliwościom. Każdy rodzaj cery wymaga jednak odmiennej pielęgnacji, cera wrażliwa zaś ma szczególne „potrzeby". Na ten rodzaj skóry ogromny wpływ ma nasz styl życia i używane kosmetyki. Konieczna jest jej ochrona przed słońcem i mrozem oraz odpowiednie nawilżanie i zapobieganie podrażnieniom.
Pod koniec zimy mamy nadzieję, że wszystkie dolegliwości miną lub choćby zelżeją. Wiosna kojarzy się z odrodzeniem i lepszym samopoczuciem. Niestety, czasem bywa wręcz przeciwnie. Co można zrobić, gdy zamiast porcji energii, wraz z wiosennym słońcem przychodzi do nas zmęczenie i apatia?