21 września obchodzimy Światowy Dzień Choroby Alzheimera. To jeden z nielicznych momentów, gdy w Polsce mówi się głośniej o tej chorobie, a także o innych dysfunkcjach neurologicznych z grupy otępień. Warto przypomnieć, że choroba Alzheimera jest przez lekarzy i biochemików nazywana epidemią XXI wieku. Na całym świecie cierpi na nią 37 mln osób i liczba ta cały czas rośnie. W 2050 roku przekroczy 115 mln. W Polsce chorych na Alzheimera jest ćwierć miliona. W 2050 roku ma ich być milion.
Rola określonych hormonów w zdrowym starzeniu się i możliwości osiągnięcia długowieczności to temat powszechnie zgłębiany przez gerontologów. Zaburzenia hormonalne mogą prowadzić do rozmaitych chorób lub po prostu kiepskiego samopoczucia i przyspieszenia procesu starzenia się.
Z uwagi na coraz większą średnią długość życia ludności w Europie, naukowcy spodziewają się, że w następnych latach liczba osób dotkniętych chorobami wynikającymi ze starzenia się, takimi jak choroba Alzheimera, znacząco wzrośnie. W tym kontekście lepsze poznanie tych chorób i ich wczesna diagnoza mają priorytetowe znaczenie. Nowe badanie, przeprowadzone pod kierunkiem brytyjskiego Uniwersytetu w Lancaster we współpracy z Royal Preston Hospital (fundacją Lancashire Teaching Hospitals NHS) i opublikowane na łamach Journal of the American Aging Association, dowodzi, że osoby cierpiące na chorobę Alzheimera mają trudności z przejściem pewnego testu śledzenia ruchu gałek ocznych.
Dostarczanie organizmowi flawonoli znajdujących się w kakao może poprawić funkcjonowanie mózgu, wynika z najnowszych badań opublikowanych w czasopiśmie Hypertension.
Wstrząsy mózgu, a nawet lżejsze urazy głowy mogą przyspieszać naturalny proces starzenia się mózgu poprzez szybsze zaburzenia na szlakach sygnałowych w porównaniu do mózgów osób, które nigdy nie doświadczyły podobnych zdarzeń.
Badania wskazują, że przeciwutleniacze mogą pomóc w walce z rakiem, chorobami serca, chorobą Alzheimera i chorobą Parkinsona chroniąc przed szkodliwym działaniem wolnych rodników mających wpływ na rozwój wspomnianych dolegliwości.
Spanie zbyt długo w nocy i odczuwanie senności w ciągu dnia może być wczesnym objawem demencji, ostrzegają francuscy badacze.
Zbyt mała lub zbyt duża ilość snu zwiększa tempo osłabienia zdolności mentalnych wśród starszych kobiet i może przyczynić się do rozwoju choroby Alzheimera.
Jedzenie mniejszej ilości tłuszczów nasyconych jest dobre dla mózgu i serca. Tzw. „dobre" tłuszcze zaś, tj. nienasycone, wspomagają funkcje umysłu.
Naukowcy odkryli mutację genetyczną najprawdopodobniej chroniącą przed chorobą Alzheimera. Badacze mają nadzieję, że odkrycie umożliwi skuteczne leczenie tej formy demencji.
Wiele chorób rozwija się wcześniej lub nasila się z powodu przewlekłego stresu, między innymi choroba serca, cukrzyca, nowotwory czy stwardnienie rozsiane. Aczkolwiek dostępnych jest niewiele prac naukowych poświęconych roli przewlekłego stresu w chorobach z łagodnym zaburzeniem funkcji poznawczych czy chorobie Alzheimera.
Rozpoczął się nowy projekt badawczy, którego celem jest zbudowanie nanoskopu, umożliwiającego skrining komórek pacjentów i mogącego wspomóc wczesne wykrywanie choroby Alzheimera.
Aktywność fizyczna i witamina E mogą pomóc opóźnić proces starzenia się. Moc tej potężnej kombinacji została szczegółowo zbadana przez uczonych przez University of Florida przedstawiona w magazynie Biological Research for Nursing.
Dotychczasowe badania wykazały związek między piciem kawy a zmniejszonym ryzykiem choroby Parkinsona, udaru mózgu, cukrzycy, choroby serca i niektórych nowotworów. Ponadto, kawa pomaga zapobiec chorobie Alzheimera.
Jak wynika z artykułu " Association of Coffee Drinking with Total and Cause-Specific Mortality ", opublikowanego w The New England Journal of Medicine, picie kawy może przedłużyć życie.
Łączona terapia przedłuży życie pacjentów z poważną chorobą serca