Porady - pytania i odpowiedzi

2013-11-13 22:10 autor: dabb

3 050 odsłon

Masa solna

Jak zrobić masę solną, jakie są najlepsze proporcie ?

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2013-11-13 22:41 autor odpowiedzi: Ha1ina

    200 g mąki (dwie szklanki), 200 g soli (jedna szklanka) i do tego szklanka wody. Wodę zawsze dodaję bardzo ostrożnie, stopniowo, bo inaczej powstaje bałagan nie do ogarnięcia. 

    Ależ mi ten temat świętami zapachniał! Oj, chyba będą nowe świąteczne ozdoby z masy solnej w tym roku :)

    Oceń odpowiedź 1 3

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-31 11:34 autor odpowiedzi: smiling

    przepis na wykonanie podstawowego przepisu na masę solną:szklanka mąki  ,  szklanka soli , 125 ml wody Całość mieszamy do uzuskania jednolitej masy

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-01 20:29 autor odpowiedzi: Kormoran

    Warto trochę zmienić składniki masy w zależności do czego ją zmierzasz zastosować

    Masa solna do wyrobu małych i dokładnych elementów200g mąki
    200g soli
    100g mąki ziemniaczanej
    150 cm3 wody

    Masa solna schnąca na powietrzu200g mąki
    200g soli
    2 łyżki kleju do tapet
    125 cm3 wody

    Masa solna do wyrobu płytek lub kafli

    200g mąki
    400g soli
    2 łyżki kleju do tapet
    125 cm3 wody

    Oceń odpowiedź 1 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-05 16:57 autor odpowiedzi: Izabelka.p25

    Składniki:

    -szklanka mąki tortowej pszennej

    -szklanka soli

    -pół szklanki mąki ziemniaczanej

    oraz letnia woda

    Wyrabiamy do konsystencji ciasta. Stopniowo dodajemy ciepłą wodę. Jeżeli ciasto wyjdzie nam za żadkie dodajemy mąki pszennej. Konsystencja ciasta musi być elastyczna, dzięki czemu z powodzeniem lepić będzie można małe elementy. Swoje dzieła wypiekać 60-90 minut w temperaturze 100 stopni Celcjusza (bez termoobiegu). Suszyć przy otwartym piearniku około 3 godzin w temp. 60-100 stopni Celcjusza. Następnie przez kilka dni suszyć na wolnym powietrzu. Masę możemy przechowywać do 2 dni (w chłodnym miejscu, szczelnie zawiniętą- nie w lodówce).

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Hobby: pozostałe

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy

Poprzednie pytania