Porady - pytania i odpowiedzi

2011-08-29 15:07 autor: słoneczko85

7 998 odsłon

Interpretacja wyników

Witam,jestem tutaj nowa i nie wiem czy w dobrym miejscu piszę. Chciałabym aby ktoś zinterpretował moje wyniki a termin u lekarza mam dopiero w piątek za tydzień (ponieważ muszę jeszcze zrobić EKG) Z tego co mi się wydaj nie są najlepsze. Nie biorę żadnych leków,jestem osłabiona... ale do rzeczy..Oto moje wyniki;
Morfologia;
WBC 7.78 norma 4.0 - 11,00
RBC 4,71 norma 4.6 - 6,20
HGB 11.3 norma 14,00 - 18,00
HCT 36.6 norma 40.00 - 52.00
MCV 77.7 norma 83.00 - 101.00
MCH 24.00 norma 28.00 - 32.00
MCHC 30.9 norma 32.00 - 36.00
PLT 241 norma 150.00 - 450.00
RDW-SD 49.4 norma 37 - 54.00
RDW-CV 17.4 norma 11,5 - 14,5
PDW 13,5 norma 9.00 - 17.00
MPV 10.8 norma 9.00 - 13.00
P-LCR 33.6 norma 13.00 - 43.00
PCT 0.26 norma 0.17 - 0.35

GLUKOZA WE KRWI (FLUOREK);
Wynik we krwi 87.1 norma 70.00 - 105,00
GPT/ALT 8.8 norma 0.00 - 55.00
KREATYNINA 0.82 norma 0.73 - 1.18
CHOLERSTEROL CALKOWITY;
wynik z surowicy 160.8 i normy nie napiasli? napisali jedynie ze w wieku powyzej 30 lat jest do 200.00 ale nie napisali od ilu. Ja natomiast mam 26 lat.
SÓD 139.60 norma 133.00 - 145.00
POTAS 4,75 norma 3,50 - 5,50
CHLOR 106.6 norma 96.00 - 110.00

ANALIZA MOCZU(i tu z tego co wiem, to złapałam jakiegoś grzybka czy cos;/)
Bilirubina; neg
Urobilinogen; norm
Ketony; neg
Ciężar właściwy; 1.017
glukoza; neg
białko; neg
krew; neg
pH; 6
nitraty; neg
leukocyty; 25/ul
OCENA MIKROSKOPOWA;
Leukocyty; 1-3 wpw
Nabłoniki płaskie; pojedyncze wpw
Nitki grzybow; dość liczne :(
Pasma śluzu; nieliczne wpw
Klarowność; przejrzysty
kolor; żółty

TSH 3-cia generacja 2.098 norma 0.35 - 5.5o

Czeka mnie jeszcze usg macicy(( z powodu zbyt obfitych miesiączke z ogromnymi skrzepami.Ostatnia miesiączka trwała 12 dni!) do tego mam skierowanie do neurologa z powodu bóli głowy ale takich miejscowych bardzo silnych,trwających zaledwie kila sekund ale powtarzających się pare razy w ciągu dnia i tak jak wczesniej wspomniałam jeszcze na EKG muszę iść,ponieważ mam kołatania i odczuwam niepokój...

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2011-08-30 01:49 autor odpowiedzi: Sfinks

    Witam.Masz niewielką niedokrwistość z niedoboru żelaza.Takie masywne miesiączki mogą być spowodowane mięśniakami macicy i niedoczynnością tarczycy(najczęściej).W czasie miesiączki nie wolno przyjmować preparatów wapnia Na grzybicę z domowych sposobów wywar z kory dębu.W aptece można kupić bez recepty globulki z bakteriami kwasu mlekowego,roztw Nadmanganianu potasu do podmywania.Dobra jest Nystatyna w tabl.dopochwowych ale to na receptę.Ogranicz słodycze i jedz czosnek (a przede wszystkim jak najszybciej do ginekologa).Na kołatanie serca spróbuj pić herbatę z głogu z miętą i dziurawcem (najważniejszy głóg).Pozdrawiam

    Oceń odpowiedź 1 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2011-08-31 00:24 autor odpowiedzi: słoneczko85

    Witam.Dziękuję za szybką odpowiedz;) Byłam u ginekologa i czeka mnie usg ale muszę poczekać ponieważ dostałam kolejnej miesiączki(po 26 dniach) Lekarz przepisał mi globulki Metronidazol Polpharma ponieważ stwierdził że były ślady PO INFEKCJI.Wykupiłam ten lek za zaczełam go aplikować,ale po aplikacji zaczęłam odczuwać pieczenie,żadnych niepokojących upławów nie było.Przestałam brać te globulki dzieńń przed zrobieniem tych badań(mocz i krew) Dziś miałam iść na usg ale z powodu miesiączki termin mam przełożony.

    Oceń odpowiedź 1 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-07-23 10:34 autor odpowiedzi: smiling

    witam i pozdrawiam , moim zdaniem powinien wypowiedzieć się na ten temat - lekarz i tylko lekarz, lub osoba mająca wiedzę lecz też nie zakłamana. Powinna pani iść do lekarza i tam zasięgnąć odpowiedzi na nurtujące pytania

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Podobne pytania

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Badania i diagnostyka

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Artykuły

Tematy

Poprzednie pytania