09-06-2007
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Truskawki są zapowiedzią lata. Pojawiają się na początku czerwca i towarzyszą nam do połowy lipca. Późniejsze odmiany mają również owoce pod koniec sierpnia i wczesną jesienią. Owoce te nie tylko pięknie pachną, wyglądają i smakują. Przede wszystkim są zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm.
Moc witamin Truskawki są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają więcej witaminy C niż cytryny i grejpfruty. Ponadto zawierają także witaminę A, B1, B2 oraz PP, która m.in. reguluje dotlenienie krwi zapobiegając łączeniu się ciałek czerwonych.
- W 100 gramach tych owoców znajduje się ok. 60 mg witaminy C, 100 mcg. witaminy B2, 30 mcg. witaminy B1 i około 100 j.m. witaminy A. Ponadto jedząc truskawki uzupełniamy niedobory makro- i mikroelementów. Owoce te zawierają również wapń, fosfor, żelazo, magnez oraz mangan – mówi dr n. med. Grzegorz Osmenda, internista z Centrum Medycznego LIM.
Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni a w połączeniu z magnezem, który również jest w truskawkach - odkwaszają organizm. Ponadto owoce te bogate w sole organiczne poprawiają przemianę materii, a pektyny oczyszczają jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną.
- Ze względu na wysoką zawartość żelaza truskawki są istotne w diecie kobiet. Chronią przed anemią, są krwiotwórcze i wzmacniają nasz organizm. Poza tym truskawki są wielkimi sprzymierzeńcami w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi. Obniżają kwasowość moczu i z tego powodu polecane są przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze – dodaje dr n. med. Grzegorz Osmenda, internista z Centrum Medycznego LIM.
To nie koniec korzyści z jedzenia truskawek. Te czerwone owoce bogate w mangan wpływają odświeżająco na urodę i włosy. Truskawki są również źródłem kwasu elegonowego, który chroni przed nowotworami. Warto też wspomnieć, że nasze babcie leczyły nimi grzybice, trądzik i oparzenia słoneczne.
Alergia to choroba wywoływana reakcją układu odpornościowego na określone substancje, na przykład pyłki, kurz, jad pszczeli, czy sierść zwierząt domowych. Choroby wywołane przez alergeny stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza. czytaj dalej »