Strona głównaZdrowieDieta a nowotwór jajnika

Dieta a nowotwór jajnika

Wyniki badań prowadzonych przez naukowców z Seattle kolejny raz dowodzą, że to co jemy ma wielki wpływ na jakość oraz długość naszego życia. W celu zbadania zależności zachodzących pomiędzy sposobem odżywania a ryzykiem zachorowania na raka jajników u kobiet w wieku pomenopauzalnym, naukowcy przez osiem lat obserwowali dwie grupy kobiet.
Panie z pierwszej grupy poproszono o obniżenie zawartości tłuszczu w spożywanych posiłkach o 20%, jedzenie warzyw i owoców przynajmniej pięć razy dziennie, do ich codziennego jadłospisu włączono także produkty pełnoziarniste. Panie z grupy drugiej nie zmieniły swojej diety.

Wpływ sposobu odżywiania na ryzyko występowanie raka jajników dostrzeżono po upływie czterech lat. Kobiety stosujące dietę niskotłuszczową były mniej narażone na zachorowanie. Co więcej, u kobiet stosujących dietę niskotłuszczową rzadziej występowały nowotwory złośliwe.

Marta Wasiak / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 18:50:02, 12-10-2007 arczia

    Żegnaj zatem dieto Atkinsa!

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • EWST.pl
  • Oferty pracy