Tabletka z witaminą B3 może pomagać w zapobieganiu rakowi skóry.
Spożywanie oliwy z oliwek wiąże się z niższym ryzykiem śmiertelności z powodu powszechnych chorób. Szczególnie korzystne efekty obserwuje się przy spożyciu ponad 7 gramów dziennie, czyli nieco więcej niż pół łyżki stołowej. Co istotne, zastąpienie tłuszczów takich jak margaryna, masło, majonez czy tłuszcze mleczne oliwą z oliwek dodatkowo zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci.
Postępy w profilaktyce i badaniach przesiewowych w raku zapobiegły większej liczbie zgonów niż leczenie - wynika z badania amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia (NIH)
Kolonoskopia, czyli badanie stosowane w celu wykrywania nowotworów jelita grubego, jest nieprzyjemna, kosztowna i może prowadzić do komplikacji medycznych. Jednak przesiewowa diagnostyka raka jelita grubego jest niezwykle ważna - na nowotwór ten zapadają co roku niemal 2 miliony ludzi. Teraz jest szansa na łatwiejsze badanie wykrywające raka jelita grubego.
Przewlekły stres może prowadzić do podwyższonego ciśnienia krwi i chorób układu krążenia, obniżonej odporności, depresji i lęku. Niestety, narzędzia, których używamy do monitorowania stresu, są często niedokładne lub kosztowne - opierają się na kwestionariuszach samooceny i ocenach psychiatrycznych.
Suplementy z witaminą D mogą obniżać ciśnienie krwi u osób starszych z otyłością, przy czym przyjmowanie większej niż zalecana przez Institutes of Medicine (IOM) dziennej dawki nie zapewnia dodatkowych korzyści zdrowotnych.
Uważa się, że nie wszystkie napoje alkoholowe są takie same. Czerwone wino jest często postrzegane jako zdrowszy wybór, ponieważ wiele osób wierzy, że jego wysoka zawartość resweratrolu - antyoksydantu o właściwościach przeciwzapalnych - zapewnia ochronę przed rakiem. Teraz eksperci z Brown University School of Public Health postanowili zweryfikować to założenie.
Osoby, które spożywają oleje roślinne zamiast masła, mogą zyskać korzystne efekty zdrowotne, a nawet mieć niższe ryzyko przedwczesnej śmierci - wynika z badania naukowców z Mass General Brigham, Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Nowe badanie sugeruje, że osoby chore na raka z grupami krwi innymi niż 0 (A, B i AB) są bardziej narażone na rozwój żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej (venous thromboembolism, VTE) trzy miesiące po diagnozie.
Kastalgina, polifenol z amazońskiego owocu camu-camu, zwiększa skuteczność immunoterapii u myszy poprzez modyfikację ich mikrobiomu.
W przypadku zawałów serca liczy się każda sekunda. Nowe badanie krwi diagnozuje je w ciągu minut, a nie godzin i może być stosowane jako narzędzie dla ratowników i osób w przebywających domu.
Odkryto, że regulacja poziomu cholesterolu może poprawić leczenie raka i wielu innych chorób. Może być kluczowa w zwiększeniu skuteczności istniejących metod leczenia.
Kilkanaście gatunków bakterii spośród setek żyjących w ustach ludzi ma związek ze zwiększonym o 50 proc. ryzykiem wystąpienia płaskonabłonkowego raka głowy i szyi (neck squamous cell carcinoma, HNSCC).
Różne zdrowe wzorce żywieniowe są powiązane ze zmniejszonym ryzykiem przedwczesnej śmierci, mówią uczeni Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Testy wykonywane w związku z objawami takimi, jak: ból, wzdęcia/obrzęki brzucha i uczucie sytości wkrótce po rozpoczęciu jedzenia, mogą wykryć wczesne stadium agresywnego raka jajnika u 1 na 4 dotkniętych nim kobiet.