Konstrukcja zdrowia sercowo-naczyniowego oparta na wytycznych „Life's Essential 8" Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego, wzbogacona o dziewiąty wskaźnik dotyczący zdrowia psychicznego, skutecznie przewiduje ogólne oraz sercowo-naczyniowe ryzyko śmierci.
Czas zdolności do rodzenia dzieci ma znaczenie, jeśli chodzi o starzenie się i choroby związane z wiekiem.
Medycy z Uniwersytetu w Osace ocenili wpływ modyfikacji zachowań związanych ze stylem życia na długość życia od wieku średniego wzwyż. Naukowcy stwierdzili, że przyjęcie pięciu lub więcej zdrowych nawyków wydłużało życie nawet u osób powyżej 80-go roku życia, w tym także u osób z chorobami przewlekłymi.
Większość pacjentów poddających się operacji abdominoplastyki, polegającej na usunięciu nadmiaru skóry i tkanki po utracie wagi, kontynuuje proces chudnięcia w miesiącach i latach po zabiegu
Poczucie własnej wartości ponad dwukrotnie wzrosło w ciągu roku po operacji bariatrycznej - wynika z nowego badania.
Badanie dotyczące spożycia przez Kanadyjczyków chipsów, mrożonych pizz, płatków śniadaniowych i innych ultraprzetworzonych produktów spożywczych, które zazwyczaj są bogate w tłuszcz, cukier i różne dodatki, potwierdziło, że produkty te są bezpośrednio i znacząco powiązane z pogorszeniem stanu zdrowia.
Osoby z nadciśnieniem tętniczym mogą znacznie zmniejszyć - a nawet całkowicie wyeliminować - podwyższone ryzyko przedwczesnej śmierci, jeśli jednocześnie kontrolują kilka kluczowych czynników ryzyka zdrowotnego.
Diety bogate w tłuszcze i cukry mają związek z pogorszeniem funkcji mózgu. Kolejny raz potwierdza się negatywny wpływ diet wysokotłuszczowych i wysokocukrowych na zdolności poznawcze, obok ich negatywnego wpływu na zdrowie fizyczne.
Dieta bogata w owoce i warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, niskotłuszczowe produkty mleczne oraz chude mięso, a jednocześnie uboga w sól i cukier, wiąże się z łagodniejszym przebiegiem łuszczycy.
Dodatek do żywności karagen (E 407) może być odpowiedzialny za rozwój przewlekłej zapalnej choroby jelit, wrzodów i zwiększonego poziomu cukru we krwi.
Kobiety, którym przed ukończeniem 50. roku życia chirurgicznie usunięto oba jajniki i które są nosicielkami wariantu genu APOE4, mają wysokie ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera w starszym wieku. Stosowanie terapii hormonalnej może jednak złagodzić to ryzyko.
Utrzymywanie się przez sześć lub więcej lat wysokiego wskaźnika BRI (Body Roundness Index), który mierzy kształt ciała i rozmieszczenie tkanki tłuszczowej, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych u osób powyżej 45. roku życia.
Aby utrzymać wagę pod kontrolą, ważne jest nie tylko, aby zwracać uwagę na to, co jemy, ale także na pory, w których jemy.
Witamina D może być metabolizowana inaczej u osób z podwyższonym wskaźnikiem masy ciała (BMI). Sprawdzono, czy przyjmowanie witaminy D lub suplementów z omega-3 pochodzenia morskiego może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, choroby serca lub udaru.
Zaburzenie objadania się może trwać nawet kilka lat. Jak wynika z badań McLean Hospital u 61 proc. nowo zdiagnozowanych pacjentów i 45 proc. osób z wcześniejszą diagnozą problem trwał odpowiednio 2,5 i 5 lat od wstępnego rozpoznania.