Poczucie własnej wartości ponad dwukrotnie wzrosło w ciągu roku po operacji bariatrycznej - wynika z nowego badania.
Badanie dotyczące spożycia przez Kanadyjczyków chipsów, mrożonych pizz, płatków śniadaniowych i innych ultraprzetworzonych produktów spożywczych, które zazwyczaj są bogate w tłuszcz, cukier i różne dodatki, potwierdziło, że produkty te są bezpośrednio i znacząco powiązane z pogorszeniem stanu zdrowia.
Osoby z nadciśnieniem tętniczym mogą znacznie zmniejszyć - a nawet całkowicie wyeliminować - podwyższone ryzyko przedwczesnej śmierci, jeśli jednocześnie kontrolują kilka kluczowych czynników ryzyka zdrowotnego.
Diety bogate w tłuszcze i cukry mają związek z pogorszeniem funkcji mózgu. Kolejny raz potwierdza się negatywny wpływ diet wysokotłuszczowych i wysokocukrowych na zdolności poznawcze, obok ich negatywnego wpływu na zdrowie fizyczne.
Dieta bogata w owoce i warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, niskotłuszczowe produkty mleczne oraz chude mięso, a jednocześnie uboga w sól i cukier, wiąże się z łagodniejszym przebiegiem łuszczycy.
Dodatek do żywności karagen (E 407) może być odpowiedzialny za rozwój przewlekłej zapalnej choroby jelit, wrzodów i zwiększonego poziomu cukru we krwi.
Kobiety, którym przed ukończeniem 50. roku życia chirurgicznie usunięto oba jajniki i które są nosicielkami wariantu genu APOE4, mają wysokie ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera w starszym wieku. Stosowanie terapii hormonalnej może jednak złagodzić to ryzyko.
Utrzymywanie się przez sześć lub więcej lat wysokiego wskaźnika BRI (Body Roundness Index), który mierzy kształt ciała i rozmieszczenie tkanki tłuszczowej, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych u osób powyżej 45. roku życia.
Aby utrzymać wagę pod kontrolą, ważne jest nie tylko, aby zwracać uwagę na to, co jemy, ale także na pory, w których jemy.
Witamina D może być metabolizowana inaczej u osób z podwyższonym wskaźnikiem masy ciała (BMI). Sprawdzono, czy przyjmowanie witaminy D lub suplementów z omega-3 pochodzenia morskiego może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, choroby serca lub udaru.
Zaburzenie objadania się może trwać nawet kilka lat. Jak wynika z badań McLean Hospital u 61 proc. nowo zdiagnozowanych pacjentów i 45 proc. osób z wcześniejszą diagnozą problem trwał odpowiednio 2,5 i 5 lat od wstępnego rozpoznania.
Osoby narażone na wyższy poziom hałasu samolotów częściej mają wyższy wskaźnik masy ciała, oznaczający otyłość, a to może prowadzić do udaru lub nadciśnienia.
Optymalny poziom witaminy D jest różny w różnych populacjach. Problem niedoboru tej witaminy D ciągle jest dość powszechny, stąd warto zwrócić uwagę na czynniki, które wpływają na jej syntezę.
Suszone owoce mogą mieć wpływ na lepsze zdrowie.
Medycy ocenili, co warto wziąć pod uwagę, poza wagą, by zakwalifikować pacjenta do operacji bariatrycznej. Według lekarzy z USA poza BMI, warto uwzględnić obecność innych chorób, w tym cukrzycy.
Antydepresanty – im dłużej zażywane, tym więcej objawów odstawiennych powodują