Rośliny strączkowe mogą być bardzo pomocne w zmniejszeniu poziomu cukru we krwi, co chroni przed zaburzeniami metabolicznymi, w tym cukrzycą.
Wielu ludzi zniechęca się do diet, ponieważ wymagają od nich długich godzin odczuwania głodu. Dietetycy twierdzą jednak, że da się jeść sporo, tak, by nie czuć się głodnym, a jednak schudnąć.
Ziemniaki, lubiane przez 80% Polaków, często goszczą na polskich stołach. Kilka razy w tygodniu spożywa je aż 77% Polaków, a każdego dnia – 14%. Uwzględniając te produkty w codziennym żywieniu, warto wiedzieć, jak je przygotować, by służyły nie tylko naszemu zdrowiu, ale i… sylwetce.
Prawie 70% badanych, biorących udział w sondażu przeprowadzonym na potrzeby kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, deklaruje sympatię do tych produktów. Pomimo że stwarzają one szerokie możliwości kulinarne – jak twierdzi ponad połowa respondentów – najczęściej spożywane są w formie tradycyjnych ziemniaków z wody. Czy brakuje nam pomysłów na ich wykorzystanie?
Ziemniaki czy kartofle? Zdecydowanej większości Polaków bliższe jest pojęcie ziemniaka. Niezależnie jednak od stosowanej nomenklatury, sympatię do tych warzyw deklaruje ponad 80% ankietowanych, którzy doceniają ich walory smakowe i kulinarne. Co ciekawe, okazuje się, że jesteśmy prawdziwymi amatorami ziemniaków – aż 82% respondentów twierdzi, że nie byłoby w stanie całkowicie z nich zrezygnować.
Ścisłe przestrzeganie diety na bazie roślin (obejmującej jednocześnie niską ilość produktów pochodzenia zwierzęcego) wiąże się z o 20 procent niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Amerykańscy badacze nie mają dla nas dobrych wieści - jedzenie ziemniaków cztery razy w tygodniu zwiększa ryzko nadciśnienia u kobiet, a warzywa te stanowią przecież jeden z najpopularniejszych składników rodzimej kuchni.
Polacy kochają narodową kuchnię – w porze obiadowej na stołach królują ziemniaki z mięsem, najczęściej wieprzowiną. Zdecydowana większość Polaków – 90 procent - je codziennie ciepły posiłek, a 95 procent z nich przygotowuje obiad we własnych czterech kątach – wynika z raportu „Zachowania żywieniowe Polaków” przeprowadzonego przez CBOS.
Mamy dobrą wiadomość dla wszystkich, którzy chcą stracić na wadze - tak powszechny produkt naszej diety, jak ziemniaki, mogą w tym istotnie pomóc.
Jesień wiąże się z określoną ofertą dietetyczną. Są produkty, dla których to główny sezon i po nie warto sięgać, by zyskać jak najwięcej odżywczych korzyści. W październiku i listopadzie serwuj sobie szczególnie często: jabłka, brukselkę, dynię, słodkie ziemniaki, winogrona i śliwki.
Dowód osobisty Filomeny Taipe Mendozy zawiera datę urodzenia: 20 grudnia 1897. Kobieta więc liczy sobie 116 lat i w takim razie jest najstarszą żyjącą osobą na świcie. O trzy miesiące młodsza od niej jest dzierżąca dotychczas tytuł najbardziej sędziwej Japonka Misao Okawa.
Zimową porą mamy do dyspozycji mniejszy wybór produktów niż latem czy jesienią, ale w dzisiejszym zglobalizowanym handlu, nawet na lokalnym rynku można dostać to, czego brakuje w standardowym menu, zresztą to, co powszechnie oferowane, także może dobrze służyć naszemu zdrowiu. Poniżej cztery produkty, których obecność w zimowym jadłospisie powinna być obowiązkowa.
Ziemniaki to ciągle niemal nieodłączny element obiadu w polskich domach. Te powszechnie dostępne warzywa mogą mieć jednak szereg innych, ciekawych zastosowań. Odkryj ziemniaki na nowo - sprawdź do czego, poza kulinariami, mogą ci się przydać.
Białe warzywa są bogate w błonnik, potas, magnez i polifenole, co jest niezbędne dla naszego dobrego samopoczucia.
Frytki i chipsy nie należą do "potraw" polecanych przez dietetyków, ale standardowo ugotowane ziemniaki tak powszechne na naszych stołach mogą być rekomendowano jako element diety dobrej dla serca.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu