Świat powoli budzi się z zimowego letargu. Jednak dla naszego organizmu przesilenie wiosenne to dość trudny okres, w którym musi się zmagać z niedoborami witamin, a co za tym idzie ze spowolnieniem procesów metabolicznych, wypadaniem włosów, kiepską kondycją skóry i ogólnym osłabieniem organizmu. Ponadto zimowe menu często przysparza nam kilku dodatkowych kilogramów - co jeszcze pogarsza nasz nastrój.
Rozwój wielu chorób jest związany z przewlekłym stanem zapalnym, więc jego minimalizowanie to dobry sposób na zadbanie o swoje zdrowie. Odpowiednia dieta daje większe szanse na uniknięcie rozmaitych dolegliwości.
Dzięki odpowiedniej diecie i/lub suplementom można znacznie zmniejszyć ryzyko chorób oczu, przekonują uczeni z University of Alabama w Birmingham (UAB).
Super jedzenie to najbardziej odżywcze pożywienie stanowiące świetne źródło licznych minerałów, witamin, enzymów, antyoksydantów, protein, koenzymów. Eksperci popularyzują produkty najpotężniejsze w dbałości o dobry stan zdrowia i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Międzynarodowy Instytut Przeciwstarzeniowy (International Institute for Anti-Ageing, IIAA) popularyzuje zdrowy sposób odżywiania się i ostrzega, że współczesne menu często prowadzi do niedoborów witaminowo-mineralnych, które zagrażają zdrowiu fizycznemu i psychicznemu, a także przyspieszają starzenie się.
Mikroelementy, takie jak witamina A, żelazo i cynk, mają pozytywny wpływ na odporność, a multiwitaminy i suplementy multimineralne w sposób szczególny poprawiają odporność przedstawicieli starszego pokolenia.
Jak wynika z badan przeprowadzonych na Ohio State University, w grupie zdrowych osób w wieku 40-60 lat, która jadła jedno jabłko dziennie przez cztery tygodnie, zanotowano zmniejszenie poziomu LDL (tzw. „złego cholesterolu) aż o 40 procent.
Nowe badanie obserwacyjne, których wyniki przedstawiono przez Academy of Nutrition and Dietetics na konferencji Food and Nutrition Conference and Expo (FNCE) w Filadelfii, wiążą jedzenie winogron z dobrymi nawykami żywieniowymi.
Pomidory mogą znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Kluczowym czynnikiem zapobiegającym udarom wydaje się być silny antyoksydant likopen - substancja, która nadaje pomidorom charakterystyczny czerwony kolor, informują fińscy uczeni.
Dla wielu ludzi pielęgnacja włosów ogranicza się do częstego ich mycia, stosowania odżywki, modelowania i podcinania w ulubionym salonie fryzjerskim. Tymczasem na wygląd czupryny istotny wpływ ma także sposób odżywiania się.
Niektóre problemy ze wzrokiem są niemal nie do uniknięcia, ale przed wieloma różnymi dolegliwościami, można by się uchronić. Profilaktyka obejmuje m. in. odpowiednią dietę. Istnieją produkty szczególnie rekomendowane dla zachowania dobrego wzroku.
Słynna niebieska pigułka stała się najpopularniejszym środkiem wspomagającym libido, jednak naukowcy odkryli, że równie skuteczna może być codzienna porcja soku z granatów - taki „środek" wspomaga popęd płciowy zarówno u kobiet, jak i mężczyzn.
Niewiele osób wie, że marchew - pospolite i towarzyszące nam niemal przy każdym posiłku warzywo obchodzi 5 kwietnia swoje święto. Od niemowlęctwa jemy ja w różnych postaciach - chrupiemy w całości, dodajemy do surówek, jemy gotowaną w zupach i zestawach warzyw, pijemy w sokach i nektarach. Jednak czy wiemy o niej coś poza tym, że jest smaczna i że w Portugalii jest owocem? Warto pochylić się chwilę nad zaletami marchewki...
Witaminy to związki organiczne, których określona ilość jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Trzeba je dostarczać z pożywieniem, ponieważ organizm albo nie wytwarza ich wystarczająco dużo, albo wcale.
Sezon przeziębień trwa. Pogoda zaś nie ułatwia walki o zachowanie dobrego samopoczucia -niska temperatura, silne wiatry, opady deszczu i śniegu powodują, że zamiast spacerowania ludzie jedynie przemykają pospiesznie przez ulice, by jak najszybciej dotrzeć do celu. Bardzo łatwo jest się przeziębić, znacznie trudniej równie szybko wrócić do zdrowia, ale warto pamiętać, że dieta jest ważnym elementem terapii.
Infekcja Covid-19 przyspiesza starzenie się naczyń krwionośnych