Po przeanalizowaniu skanów mózgu u około 30 tysięcy osób odkryto uderzające powiązania między częstym spożywaniem ultraprzetworzonej żywności (UPF, ultra-processed foods) a mierzalnymi różnicami w strukturze mózgu. Różnice te mogą być częścią mechanizmu sprzężenia zwrotnego, który sprzyja przejadaniu się i uzależnieniu od jedzenia.
Zgony z powodu przedawkowania wśród osób w wieku powyżej 65 lat i starszych spowodowane fentanylem zmieszanym ze stymulantami wzrosły o 9 tysięcy proc., ujawniając rosnące zagrożenie dla seniorów. Eksperci ostrzegają, że wiek, przyjmowane leki oraz choroby przewlekłe sprawiają, że ta grupa jest szczególnie narażona.
Picie jakiejkolwiek ilości alkoholu może zwiększać ryzyko demencji. Nawet lekkie spożycie, które dotąd uważano za potencjalnie ochronne, nie obniża tego ryzyka - przeciwnie, ryzyko rośnie proporcjonalnie do ilości wypijanego alkoholu.
Ustalono, że wielu starszych Amerykanów z nadwagą, zmagających się ze złym stanem psychicznym lub doświadczajacych izolacji społecznej, jest uzleżnionych od żywności przetworzonej. Produkty takie jak słodycze, słone przekąski, napoje gazowane czy fast foody często stają się dla wielu osób tzw. „comfort food", czyli jedzeniem dostarczającym chwilowej ulgi emocjonalnej.
Nowe badania sugerują, że leki na cukrzycę i odchudzanie znane jako agoniści receptora GLP-1 mogą również pomóc w leczeniu uzależnień od alkoholu i narkotyków.
Dorośli Amerykanie w średnim wieku - szczególnie kobiety po pięćdziesiątce - coraz częściej spełniają kryteria uzależnienia od ultraprzetworzonej żywności. To pierwsze pokolenie Amerykanów, które dorastało otoczone takimi produktami, co mogło trwale wpłynąć na ich nawyki żywieniowe.
W ramach badania Weed Care w Bazylei przeanalizowano, jak legalna dostępność konopi wpływa na ich spożycie oraz zdrowie psychiczne uczestników. Uczeni bezpośrednio porównali legalny i nielegalny sposób pozyskiwania tej substancji.
Około 10 procent populacji Stanów Zjednoczonych w danym momencie cierpi na poważne zaburzenie depresyjne (major depressive disorder, MDD), a nawet do 20 procent doświadczy objawów MDD w ciągu swojego życia. Mimo tak dużego rozpowszechnienia, metody leczenia tych zaburzeń często okazują się nieskuteczne dla istotnej części pacjentów. Leki przeciwdepresyjne nie działają u około 30 procent osób z MDD. Ratunkiem może być ketamina.
Wspomnienia percepcyjne związane z pozytywnymi emocjami są wzmacniane podczas snu, zwłaszcza w fazie non-REM. Ustalenia mogą pomóc w zrozumieniu mechanizmów leżących u podstaw takich schorzeń jak uzależnienia.
Zaburzenia obsesyjno-kompulsywne (obsessive compulsive disorder, OCD) można leczyć, jednak badania wykazały, że osoby z tym zaburzeniem częściej doświadczają niższej jakości życia niż ludzie zdrowi.
Dwie dawki psylocybiny, związku występującego w grzybach psychodelicznych, zmniejszają picie o średnio 83 proc. u osób nadużywających alkoholu, gdy łączy się stosowanie tych środków z psychoterapią.
Na University of Minnesota odkryto, jak można poprawić sposób leczenia zaburzeń psychicznych za pomocą terapii stymulacji mózgu - leczenia, w którym sygnały elektryczne są wykorzystywane do stymulacji określonych części mózgu.
Jeśli zarówno rodzice, jak i dziadkowie cierpieli na ciężkie zaburzenie depresyjne (major depressive disorder, MDD) wiązało się z większym ryzykiem wystąpienia tej choroby u wnuków.
Zaburzenia neurologiczne, takie jak uzależnienia, depresja i zaburzenia obsesyjno-kompulsyjne, dotykają miliony ludzi na całym świecie i często charakteryzują się złożonymi patologiami obejmującymi wiele obszarów i obwodów mózgu. Problemy te są niezwykle trudne w leczeniu ze względu na skomplikowany i słabo poznany charakter funkcji mózgu oraz wyzwanie, jakim jest leczenie głębokich struktur mózgu bez inwazyjnych procedur.
Przeanalizowano dane dotyczące śmiertelnych przedawkowań opioidów z okresu dwóch dekad lat u osób w wieku powyżej 55 lat. Okazuje się, że wzrasta problem śmiertelnego w skutkach stosowania tych substancji.